
Corendon zet woensdag drie toestellen in om passagiers uit Gambia terug te halen. Daarnaast zal een aantal Corendon-klanten met TUIfly terugvliegen, zegt CEO Steven van der Heijden.
Via deze collegiale samenwerking, die gebruikelijk is bij repatriëring, hoeven vliegtuigen niet met lege stoelen te vliegen en worden kosten bij het Calamiteitenfonds bespaard.
Corendon zet indien nodig donderdag nog een toestel in, maar het besluit hierover wordt woensdagavond genomen.
‘We hebben nu een preventieve evacuatie en dat is uniek. Het is nog nooit gebeurd dat passagiers worden teruggehaald bij een dreigende calamiteit. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van het Calamiteitenfonds’, zegt Van der Heijden.
Hoe het op korte termijn verder gaat met Gambia als vakantiebestemming hangt volgens hem af van het standpunt dat president Yahya Jammeh deze week inneemt. ‘Als hij afziet van zijn claim en alsnog de uitslag van de verkiezingen respecteert, dan loopt het met een sisser af en kunnen we de operatie naar Gambia in februari weer opstarten. Maar als hij volhardt, dan is de bestemming voor een langere periode kapot.’
De situatie in Gambia doet Van der Heijden terugdenken aan 18 januari 1991, dezelfde datum 26 jaar geleden, toen ten tijde van de eerste Golfoorlog toeristen uit Tunesië werden gerepatrieerd. Van der Heijden, destijds product groupmanager bij Holland International, werd toen door HI-directeur Ab Houtzager naar Monastir gestuurd om de terughaalactie te begeleiden. ‘Laten we hopen dat 18 januari niet een datum blijkt te zijn waarop dit soort zaken vaker gebeurt.’