
Een ernstig incident aan boord van een Lufthansa-vlucht heeft opnieuw de discussie aangewakkerd over de bezetting in de cockpit en de veiligheid in de lucht. Tijdens een vlucht van Frankfurt naar Sevilla raakte de copiloot van een Airbus A321 plotseling bewusteloos, net op het moment dat de gezagvoerder zich op het toilet bevond.
Volgens een onderzoeksrapport van de Spaanse onderzoeksraad voor luchtvaartongevallen (CIAIAC) vloog het toestel daardoor ongeveer tien minuten zonder actieve pilotencontrole.
Dat meldt het Duitse persbureau dpa.
Lufthansa liet desgevraagd weten op de hoogte te zijn van het rapport en meldde dat de eigen afdeling voor vluchtveiligheid aanvullend onderzoek heeft verricht. Over de uitkomsten van dat interne onderzoek heeft de luchtvaartmaatschappij echter niets openbaar gemaakt. In een korte verklaring schreef het bedrijf: ‘Wij vragen om begrip dat wij ons niet verder dan het officiële onderzoeksrapport kunnen uitlaten.’
Hoewel de bewusteloze copiloot vermoedelijk ongewild enkele bedieningspanelen aanraakte, bleef het toestel dankzij de ingeschakelde autopiloot stabiel in de lucht. De cockpitvoicerecorder registreerde in deze periode opvallende geluiden, die volgens het rapport passen bij een acuut medisch noodgeval.
Pas tien minuten later wist de gezagvoerder, met behulp van een noodcode, de cockpitdeur te openen. Hij had slechts een maand eerder nog een training gevolgd voor dit soort noodsituaties. Aanvankelijk probeerde hij vijf keer tevergeefs de cockpit te betreden met de reguliere toegangscode, die normaal gesproken via een zoemer een reactie van de copiloot vereist. Een cabinebemanningslid probeerde ondertussen telefonisch contact op te nemen met de cockpit, zonder succes. De beveiligde cockpitdeur, bedoeld om kapingen te voorkomen, kan niet met geweld worden geopend.
Uiteindelijk voerde de gezagvoerder de noodcode in waarmee de cockpitdeur automatisch kan worden geopend, ook zonder bevestiging van binnenuit. Vlak voordat de deur automatisch open zou zijn gegaan, wist de copiloot, ondanks zijn verslechterde toestand, de deur zelf nog te openen.
De gezagvoerder trof hem bleek, hevig zwetend en met ongecontroleerde bewegingen aan. Hij besloot direct uit te wijken naar Madrid, waar het toestel met 199 passagiers en zes bemanningsleden veilig landde. Een arts onder de passagiers verleende al aan boord eerste hulp; de copiloot werd bij aankomst meteen naar het ziekenhuis overgebracht.
Uit het rapport blijkt dat eerdere medische keuringen van de 38-jarige copiloot geen aanwijzingen gaven voor een onderliggende aandoening. Ook de betrokkene zelf had geen klachten gemeld.
Het voorval brengt een oude discussie weer onder de aandacht: moeten luchtvaartmaatschappijen opnieuw verplicht worden om altijd twee personen in de cockpit te hebben, ook wanneer één van de piloten tijdelijk afwezig is?
De Europese luchtvaartveiligheidsorganisatie EASA wordt in het rapport opgeroepen luchtvaartmaatschappijen te verplichten hun veiligheidsrichtlijnen op dit punt te herzien. De aanbeveling luidt dat er te allen tijde een tweede bevoegde persoon in de cockpit aanwezig moet zijn wanneer een van de piloten de ruimte verlaat, bijvoorbeeld voor een toiletbezoek. (Foto ter illustratie/Shutterstock).
Geef een reactie