
Het viel natuurlijk wel te verwachten dat mijn vorige column de nodige reacties zou oproepen. In dat stuk schreef ik dat en waarom wij tegen het reclameverbod voor vakantiereizen zijn dat de gemeente Den Haag per 1 januari 2025 gaat invoeren én dat we dat besluit (mogelijk) onrechtmatig vonden. Inmiddels hebben we inderdaad moeten besluiten de rechter te vragen hier een oordeel over te vellen.
Eén van de vele reacties die ik kreeg was een belletje van een ervaren reisondernemer op een late zaterdagavond. Nog even los van zijn mening over de inhoud, vond hij mijn beoordeling ‘onnozel’ over het reclameverbod slecht gekozen. Dat was ik het bij nader inzien eigenlijk wel met hem eens. Dat woordgebruik was onnodig en leidde af van de inhoud. Veel mensen dachten dat wij het onnozel noemen dat de gemeente Den Haag vindt dat zij een verantwoordelijkheid heeft te handelen in tijden van een klimaatcrisis. Dat is natuurlijk niet zo. We hebben alleen een probleem met de wijze waarop.
Ondanks dat ik me afvraag hoeveel van die mensen een abonnement hebben op TravMagazine en mijn column ook daadwerkelijk hebben gelezen, was het in ieder geval aanleiding voor een stortvloed aan reacties. En laten we zeggen, die reacties online waren niet louter positief! Na het genuanceerde gesprek met de verantwoordelijk wethouder bij Nieuwsuur een paar weken geleden kregen we gelukkig ook veel positieve reacties.
Maar hoe zit het nou eigenlijk echt? We hebben als ANVR dit jaar een heel ambitieuze en toekomstgerichte transitieagenda gepubliceerd. Want ook wij vinden dat de huidige situatie vraagt om een andere manier van denken en doen. En we zijn er vast van overtuigd dat onze leden een belangrijke rol kunnen spelen in dat veranderingsproces. Gedragsverandering gaat nu eenmaal in kleine stapjes, en wij kunnen als reissector de klant helpen met het maken van reisbewuste keuzes.
Wij kunnen de klant wijzen op duurzamere alternatieven waar beschikbaar en kunnen de klant informeren over de impact van de keuzes die ze maken. Daar zijn we als ANVR dan ook keihard mee aan de slag. Gaat dat zo snel als we zouden willen en eerder hebben gedacht? Misschien niet, maar we zijn onmiskenbaar op de juiste weg. En trouwens: ook wij vinden dat er geen plaats is voor greenwashing in advertenties en geen plek voor reclames voor heel goedkope vliegreizen.
De belangrijkste reden dat we tegen een reclameverbod zijn is dat het ons de kans ontneemt om de klant mee te nemen in dat proces, dat we niets kunnen vertellen over de keuzes die er zijn en dat er dan in de praktijk ook niks verandert. En dat is jammer, want investeren in innovatie en transitie moet wel aantrekkelijk blijven voor ondernemers.
Ondanks dat we als Nederlandse reissector wereldwijd voorop lopen in de noodzakelijke transitie naar een duurzamere reisbranche is het simpele feit dat we ook tegen een reclameverbod zijn voldoende reden voor sommigen om ons klimaatsabotage te verwijten. Dergelijke retoriek helpt natuurlijk net zo min als het gebruik van ‘onnozel’ in mijn vorige column. We moeten ons daar dan ook niet door laten afleiden en als sector volop en vooral samen aan de slag om van deze noodzakelijke transitie een succes te maken.
Frank Radstake
Directeur ANVR
frank@anvr.nl
Frank Radstake schrijft als directeur van de ANVR maandelijks een column voor TravMagazine waarin hij zijn licht laat schijnen over de (internationale) reiswereld.