
Heel Frankrijk is geschokt door de uitslaande brand die maandagavond de Notre-Dame heeft getroffen. De brandweer kon ternauwernood voorkomen dat de beroemde kathedraal in het centrum van Parijs geheel werd verwoest.
De brand ontstond maandagavond even voor 19.00 uur. Het vuur verspreidde zich snel door de houten kapconstructie. Nadat het dak het begaf, stortte ook de 100 meter hoge torenspits van de kathedraal in.
De totale verwoesting van de Notre-Dame is volgens de Franse brandweer voorkomen. De twee beeldbepalende torens aan de voorzijde zijn gered, al werd aanvankelijk voor het ergste gevreesd toen er rook uit de linkertoren kwam.
De kathedraal staat op het Île de la Cité in de Seine in het centrum van Parijs. Samen met de Eiffeltoren behoort het gebouw tot de grootste toeristische trekpleisters van Parijs. Per jaar bezoeken circa 10 miljoen mensen de Notre-Dame, die sinds 1991 ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.
De eerste steen van de kathedraal werd in 1163 gelegd. De totale bouw vergde 182 jaar en werd in 1345 voltooid. Of zoals een inwoner van Parijs het samenvatte: ‘Na 182 jaar bouwen is vanavond 800 jaar geschiedenis in een paar uur verwoest.’
De kathedraal onderging in 1845 een grote restauratie, die 23 jaar duurde.
Voor de Fransen, en voor de inwoners van Parijs in het bijzonder, is de Notre-Dame meer dan een toeristische trekpleister. Het bouwwerk wordt gezien als nationaal symbool en de trots van Parijs, niet in de laatste plaats vanwege zijn vele kunstschatten en beeldhouwwerken. ‘Het is een schatkamer waarin de hele Franse ziel vanaf de Middeleeuwen is samengevat’, stelden deskundigen maandagavond. Veel kunstwerken en beroemde relikwieën konden worden gered.
Het Openbaar Ministerie in Parijs gaat ervan uit dat de brand een ongeluk is. Na een eerste onderzoek wordt brandstichting uitgesloten, Er wordt een verband gelegd met restauratiewerkzaamheden die aan de gang waren.
Volgens de brandweer lijkt de structuur van het gebouw gered. President Macron liet maandagavond weten dat de Notre-Dame wordt herbouwd.
Foto: de Notre-Dame in betere tijden, met het bekende en veel gefotografeerde voorplein (Foto: Shutterstock).