
Booking.com lijkt een voorsprong te hebben in de juridische strijd met de Duitse mededingingsautoriteit. Inzet is de ‘beste prijs’-clausule die de grootste hotelboekingsportal van Duitsland graag hanteert. Het Duitse hooggerechtshof lijkt Booking.com rugdekking te geven in deze kwestie.
Hoe zat het ook alweer? In zijn contracten met hotels had Booking.com een clausule opgenomen dat hotels hun kamers op hun eigen website niet goedkoper mochten aanbieden dan via Booking.com. De mededingingsautoriteit haalde hier een streep door. Volgens deze waakhond was hiermee sprake van onterechte beperking van concurrentie. Hotels moesten hun eigen prijs kunnen bepalen.
Booking.com stapte hierop naar de rechter. Deze heeft tussentijds laten weten dat het gerechtshof onderzoekt of de clausule van Booking.com niet een noodzakelijke afspraak is. De kans bestaat namelijk dat hotels online platforms als Booking.com gebruiken om reclame te maken voor hun hotel, en de klant vervolgens naar hun eigen website lokken met lagere prijzen.
Het is nog niet bekend wanneer het hooggerechtshof zijn definitieve uitspraak doet. Mocht de uitspraak in het voordeel van Booking.com uitvallen, dan kan deze website weer de claim ‘laagste prijsgarantie’ hanteren.
Booking.com is sowieso lang niet altijd de goedkoopste aanbieder van hotels los van de aanbiedingen door het hotel zelf. Voor veel hotels in Azië heb ik ervaren dat bv. Agoda. com (gevestigd in Azië) goedkoper is, ze hebben op sommige hotels gewoon betere deals, en bieden soms andere type kamers aan in hotels die andere sites, dus ook booking. com niet aanbieden.
Ook in het Midden oosten, en Europa heb ik vaker een andere hotelsites geboekt die goedkoper was dan booking.com voor precies hetzelfde hotel, data en type kamer.,
Als ik booking.com was zou ik niet streven om de goedkoopste te hoeven zijn, maar bv. meest uitgebreid aanbod en beste service.