
Booking.com ontslaat wereldwijd een kwart van het personeelsbestand. Het gaat om 25 procent van het aantal medewerkers, wat omgerekend neerkomt op circa 4.375 banen.
Dat meldt FD.nl. Het personeel is dinsdagochtend ingelicht.
In Amsterdam werken circa 5.500 mensen voor de hotelboekingssite, verspreid over tien kantoren. Daarmee is Booking.com één van de grootste werkgevers in Amsterdam.
Hoeveel mensen in Nederland hun baan kwijtraken, is niet bekend.
Booking.com ziet dat lokaal reizen na de wereldwijde lockdown-maatregelen in april en mei weer wat aantrekt. Toch is de omzet nog steeds ‘dramatisch lager dan in 2019’.
Volgens het techplatform zal het geen maanden maar jaren duren voordat de reisbranche is hersteld van de crisis. ‘Het wordt een weg vol hindernissen. Zo zien we nu dat het virus weer de kop opsteekt en dat overheden en steden weer beperkende maatregelen instellen’, aldus de woordvoerder.
In het eerste kwartaal daalde de omzet van moederbedrijf Booking Holdings met bijna 20 procent naar een kleine 2,3 miljard dollar. Onder de streep sloeg de nettowinst van 765 miljoen dollar om in een verlies van 699 miljoen, aldus FD.nl.
In april dit jaar daalde het aantal boekingen met 85 procent. Het bedrijf besloot daarom in Nederland beroep te doen op de NOW-regeling. Deze behelst een tegemoetkoming in de loonkosten tot 90 procent, mits er geen ontslagen vallen.
Het kwam Booking.com, dat altijd een sterk winstgevend bedrijf was, op felle kritiek te staan. Zonder deze steun was de ingreep in het personeelsbestand nog groter geweest, zegt de woordvoerder.
Booking.com heeft geen aanvraag gedaan voor de tweede steunronde, die vanaf juli kan worden aangevraagd.
Ceo Glen Fogel liet al eerder tegenover het FD doorschemeren dat ontslagen onvermijdelijk waren. ‘We hebben tijd gekocht’, zei hij destijds over de noodsteun van de Nederlandse overheid.
Volgens FNV Diensten is het hoofdkantoor in Amsterdam, waar circa 80 nationaliteiten werken, ‘de essentiële ruggengraat’ van het bedrijf.
‘Als Booking.com een kwart van het personeel in Amsterdam ontslaat, dan schiet Booking zichzelf in de voet. De expats zijn met veel moeite naar Nederland gehaald om in belangrijke IT-functies zoals software-ontwikkelaar te werken.’ (Foto Shutterstock)