
Een grote boekhandel in mijn woonplaats heeft een deel van zijn winkel ingeruimd voor tassen. De hoek achterin waar eerst de reisboeken stonden, biedt nu plaats aan rugzakken en handige big shoppers.
Ik snap de combinatie van boeken en tassen ook niet, behalve dat je in een rugzak veel boeken kunt stoppen. Maar de tassenverkoop stelt mijn boekhandelaar kennelijk in staat om te overleven. En daar gaat het mij om. De kernactiviteit, het verkopen van echte boeken van papier, waarin je voor aankoop kunt bladeren en proeflezen, is gebleven.
Is zo’n combinatiewinkel de oplossing voor reisbureaus die het moeilijk hebben? Het is al vaker geprobeerd, vooral in het buitenland, maar na de lancering van een dergelijk initiatief blijft het vaak angstig stil. Ik herinner me een superstore in Parijs, waar behalve vakanties alles werd verkocht wat een vakantieganger zoal nodig heeft. Vooral koffers. Nooit meer wat van gehoord.
Ik ken een paar reisretailers in Nederland die ook koffers verkopen, maar die lijken vooral als decor in de winkel te staan, om beleving te creëren.
Hans Mosselman (SolFly) breekt al langer een lans voor de verkoop van extra’s in het reisbureau. Hij illustreert zijn betoog steevast met het voorbeeld van een benzinestation uit de jaren 50, een kaal wit gebouwtje waar alleen benzine werd verkocht. Hij zet dat af tegen een benzinestation anno nu, dat meer wegheeft van een kleine supermarkt en waar de verkoop van benzine bijna secundair lijkt geworden. Ik vind het een aansprekend voorbeeld. Maar is dit model één op één te vertalen naar de reisretail? Mosselman stelt dat reisagenten leuk kunnen bijverdienen door theaterkaartjes voor Brooklyn Nights te verkopen, van Studios Aalsmeer waar toevallig ook SolFly is gevestigd.
De vraag is of dat soelaas biedt voor reisretailers die te weinig reizen verkopen. Of krijgt de bekende vraag ‘tasje erbij?’ straks een extra lading als daarmee een leren damestas van 150 euro wordt bedoeld?
theo.de.reus@travmagazine.nl