Blog: Andere CAO-koers? - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Blog: Andere CAO-koers?

Door: | 17 september, 2015

Heeft de CAO van de reisbranche onder werknemers voldoende draagvlak? Van werkgeverszijde (lees: ANVR) is die in orde, maar werknemers lijken zich er niet om te bekommeren. Vakbonden CNV, FNV en de Unie hebben tot hun grote verdriet maar een schamele paar honderd leden en dat aantal krimpt. Is dat omdat het vrij duur is om lid te zijn, of ziet men het nut van een CAO niet in? Een paar tientjes per maand contributie is fors gezien het salarisniveau. En het nut? Ik vrees dat die paar procentjes extra per salarisakkoord niemand aansporen om lid te worden.

Ook is het ongetwijfeld waar wat de meeste werkgevers zeggen: ‘Wij betalen meer dan de CAO voorschrijft.’
Toch botst een andere werkelijkheid in het CAO-overleg met wat de bonden willen. In 2014 bliezen ze hoog van de toren als inhaalslag wel 10 procent of meer salarisverhoging te zullen eisen. Geconfronteerd met de slechte bedrijfscijfers van de werkgevers verlieten ze de onderhandelingstafel al snel met de ‘buit’ van twee keer 1,5 procent…

Schriftelijke enquetes onder de leden om instemming leverden een te verwaarlozen respons op. De rest, 99,9 procent van de betrokkenen in de branche wordt helemaal niets gevraagd.

Met de technologie van vandaag de dag is het een fluitje van een cent om iedereen om commentaar te vragen. Moeten de bonden niet een andere koers kiezen? Waarom niet voorafgaand aan een handtekening onder een akkoord alle betrokkenen gepeild? Maar met zo’n referendum moeten de bonden wel over hun flinterdunne ledenlijsten heen stappen. Dat lijkt mij de hoogste tijd.

Doordat werkgevers boven de CAO betalen, strijden de bonden nu structureel een achterhoede gevecht. Dan de oproep van werkgever Kees Kooijmans in ons vorige nummer: ‘Begeleid de dames en heren intensiever want zij vertegenwoordigen front-office met de kwaliteit van hun adviezen de hele fysieke reisretail in het gevecht met internet’. Dat kan altijd intensiever, maar in dit verband past zeker een compliment voor bonden en werkgevers (ANVR), die met Reiswerk heel goed werk doen!

(Visited 389 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

  1. fradstake@anvr.travel

    Helemaal eens met Jan voor een keertje! De ANVR is al jaren een groot voorstander van het verbreden van het draagvlak voor de totstandkoming van cao afspraken en heeft al vaak geopperd te gaan werken met een digitaal cao-forum, waar elke reisprofessional zijn ideeën kan aandragen.
    Ook helemaal eens met de afsluitende woorden voor het team van Reiswerk: misschien nog niet altijd even goed zichtbaar, maar de meiden daar al doen wel hartstikke goed werk voor de sector. Op het gebied van arbeidsmarkt, Arbeidszaken en leren en employability!

    • Jan Lokhoff

      Interessant in dit verband is het interview met AWVN-directeur Harry van der Kraats in de Telegraaf van jl. zaterdag (pagina T38). Ook de AVV komt aan het woord met mooie alternatieven voor de vastgeroeste vakbonden met afkalvende ledenlijsten. Alles gaat om de representatie van de betrokkenen bij de CAO en die vind je niet (meer) bij de vakbonden.