
Vanaf luchthaven Berlijn Tegel is afgelopen weekend het laatste vliegtuig opgestegen. Het vliegveld dat in 1948 werd geopend en sinds 1960 commerciële vluchten uitvoerde, gaat dicht na de opening van de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg Willy Brandt (BER).
Als laatste vertrok zondag een toestel van Air France richting Parijs, meldt de NOS.
Dat was een eerbetoon aan de eerste vlucht vanaf Tegel, zestig jaar geleden. Toen was een Air France-toestel de eerste commerciële vlucht die vanaf het vliegveld bij Berlijn vertrok.
Tegel, dat 8 kilometer buiten het centrum van Berlijn ligt, is officieel vernoemd naar de Duitse uitvinder en ontwerper Otto Lilienthal. Het vliegveld was vroeger een testlocatie voor raketten en werd later door de nazi’s gebruikt als trainingslocatie.
Tegel, de vierde grootste luchthaven van het land, vormde in de Koude Oorlog een belangrijke verbinding tussen West-Berlijn en West-Duitsland. Berlijn was verdeeld in vier delen en elk deel had zijn eigen vliegveld. Tot 1990 konden alleen de luchtvaarmaatschappijen van bezettingsmachten Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten landen op Tegel.
Tegel was de laatste jaren behoorlijk verouderd. Na de Duitse hereniging in 1990 werd Berlijn de hoofdstad van het land. Daarmee nam ook het vliegverkeer van en naar de stad toe.
Voor medewerkers uit de reisbranche was Tegel jarenlang de toegangspoort naar de toerismebeurs ITB in Berlijn.
Het zeshoekige gebouw van de luchthaven staat sinds 2019 onder monumentenbescherming.
Op het terrein is een onderzoeks- en industriepark voor stedelijke technologieën gepland. Ook staat de bouw van appartementen en de aanleg van groene ruimtes gepland.
In eerste instantie blijft Tegel Airport zes maanden operationeel. De exploitatieverplichting loopt af op 5 mei 2021. Dan is Tegel technisch gezien geen luchthaven meer. (Foto Anikka Bauer/ BER)