
Voor KLM wordt 2025 het jaar van de waarheid. ‘Als we dit jaar geen duidelijke stap vooruit kunnen zetten, ontkomen we niet aan drastische maatregelen zoals gedwongen ontslagen en het schrappen van investeringen in nieuwe vliegtuigen.’
Dat zegt Bas Brouns, die vorig jaar aantrad als financieel topman van de luchtvaartmaatschappij, in een interview met Het Parool.
In november 2024, slechts zes maanden na zijn aantreden, kreeg Brouns direct te maken met wat hij zelf ‘een historisch slecht kwartaal’ noemt. ‘Ik ben niet iemand die er doekjes om windt. Het gaat financieel niet goed met KLM, en dat moeten we eerlijk communiceren – zowel intern als extern.’
Brouns: ‘2025 wordt het testjaar waarin we bepalen of we ons kunnen herpakken. Als dat niet lukt, moeten we andere middelen inzetten. Dat kan betekenen dat we in ons personeelsbestand moeten snijden of geplande investeringen moeten heroverwegen.’
KLM heeft met veel interne en externe problemen te maken. Tijdens de coronapandemie moest de luchtvaartmaatschappij, vanwege het staatssteunpakket, afscheid nemen van een groot aantal medewerkers. Dit leidde tot personeelstekorten in essentiële functies zoals passagiersafhandeling, bagageverwerking, technisch onderhoud en piloten. Tegelijkertijd namen de kosten fors toe.
‘Onze arbeidskosten zijn sinds corona met 25 procent gestegen, terwijl de prijs van vliegtuigbrandstof eveneens omhoog is geschoten. Dat zijn kostenstijgingen waar we niet omheen kunnen’, zegt Brouns.
Externe factoren verergeren de situatie. Het kabinet blijft vasthouden aan de geplande krimp van Schiphol. Bovendien worden de vliegtaks verhoogd en verhoogt Schiphol zelf haar tarieven met maar liefst 37 procent. Ook de oorlog in Oekraïne blijft KLM parten spelen: door de Russische boycot moeten vluchten naar bestemmingen in Azië zoals China, Zuid-Korea en Japan een langere en duurdere route nemen.
Deze situatie vraagt om een pas op de plaats, zegt Brouns. ‘We moeten ons financiële evenwicht herstellen. Dat vereist extra stappen, waaronder een productiviteitsstijging van 5 procent door al onze medewerkers. Dat is veel gevraagd, maar de problemen zijn ook groot.”
Hoewel de uitdagingen fors zijn, blijft Brouns vastberaden. ‘We hebben al eerder bewezen dat KLM een veerkrachtige organisatie is. Met de juiste stappen kunnen we dit tij keren’, zegt hij in het interview.
Foto: Bas Brouns (Foto KLM).