
De ANVR is volgens onderzoek van de Universiteit van Surrey, in samenwerking met World Animal Protection, koploper tegen dierenleed. Hiermee hoort het bij de 3 van de 62 onderzochte koepelorganisaties die richtlijnen heeft voor dierenwelzijn.
De overige organisaties zijn de Britse ABTA en het internationale GSTC. ANVR blijkt de enige organisatie die leden monitort op het naleven van richtlijnen. Uit het onderzoek bleek dat bij alle drie nog wel ruimte is voor verbetering.
Het overgrote deel van de brancheorganisaties doet niks om dieronvriendelijke praktijken te voorkomen binnen het toerisme. Van de onderzochte organisaties hadden er 21 een webpagina over duurzaam toerisme, waarvan er 6 communiceren over dierenwelzijn. 16 van de organisaties toont op hun kanalen foto’s van wilde dieren als toeristische attractie.
Karin Bilo, campagnemanager bij World Animal Protection: ‘Het is geweldig dat de Nederlandse reisbranche voorop loopt als het gaat om dierenwelzijn. De ANVR heeft samen met haar leden diervriendelijk toerisme op de kaart gezet. Dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen; er blijft ruimte voor verbetering. Zo geven de richtlijnen van ANVR leden de ruimte om nog steeds dolfijnenshows aan te bieden, omdat deze wrede attractie niet expliciet genoemd wordt als onacceptabel.’
Frank Oostdam, directeur van ANVR, is trots op de erkenning van koploper op het gebied van dierenwelzijn. ‘Diervriendelijke vakanties zijn onderdeel van onze jarenlange gemeenschappelijke inspanningen voor Better Holidays; het verantwoord toerismeprogramma van de reissector. Het sterkt ons in onze overtuiging dat verantwoorde, waaronder ook diervriendelijke, vakanties, beter en leuker zijn voor mens, natuur en dier en de totale vakantiebeleving. We zijn op de goede weg, maar er liggen nog vele uitdagingen.’
Wereldwijd worden meer dan 550.000 wilde dieren in gevangenschap gehouden voor toeristisch vermaak, ze worden vaak hun hele leven lang misbruikt voor entertainment.