
De liefde tussen de Duitsers en hun favoriete vakantiebestemming Mallorca lijkt deze zomer wat bekoeld. De hoteliers op het Spaanse eiland verwachten deze zomer 10 procent minder bezoekers uit Duitsland. En dat is nog maar de ondergrens.
Eerder meldde het Duitse persbureau dpa nog dat werd uitgegaan van een teruggang van 6 tot 8 procent. Met circa een derde (33,7 procent) van het totaal aantal internationale bezoekers is Duitsland de belangrijkste markt voor de toeristenindustrie op Mallorca. Niet voor niets wordt het eiland ook wel de 17-de Duitse deelstaat genoemd.
Met 26,7 procent is de UK de tweede markt voor Mallorca. Ook de Britten lijken deze zomer minder voor Mallorca te kiezen, een teruggang die grotendeels wordt toegeschreven aan de onzekerheid rond de Brexit.
Over de oorzaak van de teruggang vanuit Duitsland lopen de meningen uiteen. Volgens hotelorganisatie FEHM speelt de opkomst van goedkope bestemmingen als Turkije en Egypte, maar ook Tunesië een rol. Na enkele jaren van geopolitieke en economische problemen zijn deze bestemmingen met hun scherpe prijzen weer terug van weggeweest. Daarnaast zou meespelen dat er deze zomer 6 procent minder vliegcapaciteit vanuit Duitsland naar Mallorca is. Ook de economische stagnatie in Duitsland en de warme zomer van vorig jaar zouden een rol spelen. Ook zouden sommige Duitse toeristen gevoelig zijn voor het nieuwe fenomeen vliegschaamte, maar harde cijfers daarover ontbreken.
Wat de hoteliers er niet bij zeggen, is dat veel hotels op Mallorca, net als op de Canarische Eilanden, zich de laatste jaren uit de markt hebben geprijsd. Nu Turkije en Egypte weer in de markt zijn, met scherpe prijzen, zullen de hotels op Mallorca moeten meebewegen. Als zij tenminste hun bedden gevuld willen houden.
De directeur van de hotelvereniging in de regio Calvià, Mauricio Carballeda, waarschuwde al eerder om niet met al te grote prijsverlagingen te reageren. In plaats daarvan kunnen de hotels op Mallorca beter proberen om toeristen terug te winnen door betere kwaliteit te bieden. Ook zouden zij zich meer op het voor- en naseizoen moeten richten.
Die laatste aanpak blijkt te werken. Van januari tot en met april dit jaar werd ruim 5 procent meer aan bestedingen van buitenlandse toeristen op Mallorca geteld. Met ingang van het hoogseizoen daalde dat echter weer zienderogen.
Grote vraag is hoe de hoteliers op Mallorca de teruggang van Duitse toeristen opvangen. Volgens officiële verklaringen worden de toeristenbedden nu gevuld met Spaanse gasten van het vasteland. Uit een rondvraag van TravMagazine blijkt echter dat veel hotels inzetten op toeristen uit Oost-Europa, met Polen en Bulgarije voorop. Het probleem is dat toeristen uit deze landen fors minder willen besteden dan bezoekers uit het welvarende Duitsland. Maar zoals een restauranteigenaar in Can Pastilla, ten zuiden van hoofdstad Palma, zegt: ‘Volgend jaar is er weer een zomer.’
De cijfers over zomer 2019 worden trouwens vergeleken met recordjaar 2018, waarin Mallorca 11,95 miljoen buitenlandse toeristen telde en de Balearen als geheel 13,8 miljoen. Toerisme is goed voor 45 procent van het bruto nationaal product van de Balearen.