
Airbnb weerspreekt dat het aantal geboekte overnachtingen in Amsterdam vorig jaar ruimschoots is verdubbeld naar 1,7 miljoen. Het verhuurplatform voor privé-accommodaties noemt de gegevens uit een onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International en de Hotelschool Den Haag over de grote groei van 125 procent in de hoofdstad onjuist en misleidend.
De onderzoekers hebben zich volgens Airbnb niet gebaseerd op cijfers van Airbnb zelf, maar van een bedrijf dat data verzamelt over de verhuursite, zo meldt de NOS. Airbnb zelf is altijd terughoudend met het verstrekken van gedetailleerde cijfers.
Vastgoedontwikkelaar Colliers International, die opdracht gaf voor het onderzoek, schrijft de gestegen populariteit van Airbnb toe aan een bouwstop voor hotels in Amsterdam. Dat leidt volgens het bedrijf tot hogere prijzen voor hotelkamers, waardoor huren van een accommodatie via Airbnb aantrekkelijker wordt.
Overnachtingen
Volgens Airbnb hebben afgelopen jaar 770.000 mensen in Amsterdam iets gehuurd via dit platform. In 2015 waren dat er 575.000, stelt Airbnb. Het bedrijf zegt niet om hoeveel overnachtingen het in totaal gaat. Het genoemde aantal van de onderzoekers is dus niet te controleren.
Eind 2016 waren er 18.000 accommodaties in Amsterdam te vinden via Airbnb. Dat zijn er 5.000 meer dan een jaar eerder. Het bedrijf zegt dat het huiseigenaren en gezinnen de kans geeft om wat bij te verdienen en dat het bijdraagt aan de spreiding van toeristen over de stad.
Gemeente
Ook de gemeente Amsterdam zegt zich niet te herkennen in de conclusies van het onderzoek naar verhuur van accommodaties via Airbnb. Wethouder Laurens Ivens (SP) van Wonen zegt dat de cijfers niet kloppen.
Ook is hij het oneens met de conclusies van het onderzoek. Ivens zegt de indruk te hebben dat het rapport vooral is geschreven om te onderbouwen dat er meer hotels moeten worden gebouwd. ‘En dat is nou net iets waar Amsterdam niet op zit te wachten. Er zijn in de stad al behoorlijk wat toeristen. We hoeven nog niet nog meer hotels te hebben om nog meer toeristen naar de stad te krijgen.’