
Airberlin heeft in boekjaar 2016 een recordverlies geleden van 782 miljoen euro. Dat heeft de airline vrijdag bekendgemaakt. Vorig jaar was nog sprake van 446,6 miljoen euro verlies.
Volgens de airline is het hogere verlies te wijten aan eenmalige afschrijvingen en herstructureringskosten die nodig zijn bij de ombouw van het concern. De omzet daalde van 4,08 miljard euro naar 3,79 miljard. Airberlin benadrukte bij de presentatie van de cijfers dat het voldoende liquide is om de herstructurering te blijven voortzetten.
Lufthansa
Airberlin, na Lufthansa de tweede airline van Duitsland, wordt sinds februari dit jaar aangevoerd door Thomas Winkelmann, een voormalig manager van Lufthansa. Op een enkele uitzondering na schrijft Airberlin sinds 2008 rode cijfers. Ook boekjaar 2017 begon met een verlies. Van januari tot en met maart werd een verlies genoteerd 293,2 miljoen euro. In het eerste kwartaal van vorig jaar was het verlies nog 182,3 miljoen.
Meerdere saneringsrondes en wisseling van CEO´s brachten geen verbetering.
Etihad
In 2011 verkreeg het snelgroeiende Etihad 29 procent van de aandelen van Airberlin en werd daarmee grootaandeelhouder van de Duitse airline. In totaal ondersteunde Etihad het kwakkelende Airberlin met een bijdrage van 1,5 miljard euro. Naar verluid wil Etihad, dat de basis in Abu Dhabi heeft, nu een streep zetten onder de kostbare deelname aan Airberlin en zijn aandelen verkopen.
Volgens Duitse media zou Lufthansa belangstelling hebben om Airberlin over te nemen. Topman Carsten Spohr van Lufthansa reist volgende week naar Abu Dhabi om daar met Etihad gesprekken te voeren. Belangrijk onderwerp van gesprek is hoe een eventuele overname van de aandelen Airberlin kan worden gefinancierd.
Sterk merk
CEO Thomas Winkelmann van Airberlin wil niet op speculaties over Lufthansa ingaan. Bij de presentatie van de cijfers belichtte hij vrijdag ook de positieve kanten van de airline. ´Ik ben naar Airberlin gekomen omdat het een sterk merk is, goede medewerkers heeft en een overtuigend product heeft.´
Volgens Winkelmann wordt de ombouw van het vliegconcern versneld doorgevoerd. Hij verwacht dat de airline daar in 2018 de vruchten van plukt.
Afgeslankt
De resultaten van Airberlin worden ook beïnvloed door de verhuur van 38 Airberlin-toestellen aan de Lufthansa Group en het afstoten van toeristische routes. Deze worden straks door het Oostenrijkse NIKI gevlogen. Ondertussen zijn 35 Airberlin-toestellen al bij Lufthansa-dochters Eurowings en Austrian ondergebracht.
Winkelmann verwacht dat de zaken vanaf mei beter gaan, als sprake is van een afgeslankt en overzichtelijker routenetwerk. Volgens Winkelmann wil Airberlin zijn long-haul vluchten alleen nog laten groeien vanaf Düsseldorf, na Berlijn de tweede hub van Airberlin.
De vertraging bij de opening van de Berlijnse luchthaven BER, waardoor Airberlin noodgedwongen vanaf het verouderde Tegel moet opereren en geen gebruik kan maken van de transitiemogelijkheden van BER, kost Airberlin volgens Winkelmann 20 miljoen euro per jaar.
Foto: Thomas Winkelmann, CEO van Airberlin.