
VVD-minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft opnieuw te kampen met tegenslag in zijn pogingen om de overlast van Schiphol te beperken. De Nederlandse regering mag twee maatregelen om geluidshinder te verminderen niet zonder meer invoeren.
De staat had eerst de juiste Europese procedure moeten doorlopen voor het beperken van de capaciteit van een luchthaven.
Dat schrijft de advocaat-generaal bij de Hoge Raad in een advies. Het advies is nog geen uitspraak, maar conclusies van de advocaat-generaal worden meestal overgenomen door de Hoge Raad, meldt NRC.
Het plan dat Harbers in juni 2022 presenteerde, bestaat uit twee delen. Ten eerste gaat het om de krimp van 500.000 naar 460.000 starts en landingen per jaar.
Aanvankelijk kreeg Harbers hiervoor groen licht van het gerechtshof, aangezien sprake zou zijn van een tijdelijke maatregel. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad stelt echter dat dit besluit ook beoordeeld moet worden door de Europese Commissie.
Het gaat hierbij om een vastgestelde procedure die beter bekend is als ‘balanced approach’. De balanced approach-procedure dient te worden doorlopen wanneer een EU-lidstaat vanwege geluidsoverlast een exploitatiebeperking wil doorvoeren op een luchthaven met meer dan 50.000 vliegtuigbewegingen per jaar.
Deze gebalanceerde afweging betekent dat eerst andere maatregelen moeten worden toegepast om de overlast te beperken voordat het mes in Schiphol zelf mag worden gezet.
Daarnaast moest volgens het plan van Harbers een einde komen aan het gedogen van vluchten die te veel lawaai maken. Dat gedogen gebeurt al 15 jaar. Toezichthouder ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) mag echter geen sancties opleggen aan airlines die te veel lawaai maken zolang deze zich aan afspraken houden, onder andere over vliegroutes. Deze afspraken zouden in de nabije toekomst in een wet worden opgenomen.
Kortom, de minister had voor beide onderdelen van zijn plan, de experimenteerregeling en het stoppen met gedogen, een Europese procedure moeten volgen, schrijft de advocaat-generaal.
Dat is conform de uitspraak van de rechtbank in Haarlem (april 2023) in het kort geding dat onder andere KLM en andere bedrijven en belangenorganisaties uit de luchtvaartsector hadden aangespannen.
Het Gerechtshof in Amsterdam verwierp dit vonnis in juli 2023 en stelde Harbers in het gelijk. De minister vindt nu echter de advocaat-generaal van de Hoge Raad op zijn pad.
Reactie KLM
KLM reageert positief op het advies. In een reactie aan TravMagazine zegt een woordvoerder:
‘KLM kan zich vinden in het helder onderbouwde advies van de advocaat-generaal dat de experimenteerregeling niet kan worden ingezet om het aantal vliegtuigbewegingen op Schiphol terug te brengen, ook niet wanneer dat tijdelijk van aard is. Voor elke vorm van capaciteitsbeperking moet volgens de advocaat-generaal een balanced approach-procedure worden doorlopen conform Europese wetgeving. Hiermee wordt getoetst of het gestelde geluidsreductiedoel op een evenwichtige manier wordt bereikt. Wij wachten nu het arrest van de Hoge Raad hierover af.’
KLM voegt toe:
‘KLM wil in balans met de omgeving Nederland blijven verbinden met de rest van de wereld. Hiervoor hebben wij het plan schoner, stiller, zuiniger opgesteld dat laat zien dat dit kan zonder afname van het aantal vliegtuigbewegingen.’ (Foto Shutterstock).