
KLM-medewerkers zijn een petitie gestart om het vertrek van CEO Pieter Elbers bij KLM tegen te houden.
De petitie is te vinden op Petities.nl. Initiatiefnemers zijn KLM-chauffeur Marcel van Tiel en Godert Schouten, een oud-medewerker van KLM. Volgens hen moet het kabinet uitzoeken waarom Elbers vertrekt en tevens of het besluit kan worden teruggedraaid.
De tekst bij de petitie luidt:
´Wij, alle (ex) KLM en Transavia-medewerkers en een ieder die de KLM een goede bestuurder toewenst.
Constateren:
Pieter Elbers heeft de KLM door extreem moeilijke tijden heen geloodst en is zeer populair binnen de (Nederlandse) organisatie en daarbuiten.
Wij verzoeken het kabinet te onderzoeken waarom dhr. Elbers vertrekt bij de KLM en hopen dat het uiterste zal worden gedaan om het besluit van het bestuur te herzien.´
De online petitie was vrijdag om 13.45 uur al 2.666 keer ondertekend.
In de aanloop naar de herbenoeming van Elbers in april 2019 was er ook al een dergelijke petitie, gestart door het KLM-personeel.
Elbers had toen al een moeizame verhouding met pas aangetreden Ben Smith, de nieuwe topman van Air France-KLM. Elbers zou in de ogen van Smith te veel de KLM-belangen verdedigen.
KLM-medewerkers haalden toen in korte tijd 25.000 handtekeningen op, om te onderstrepen dat Elbers moest blijven als CEO van KLM.
Smith ging toen onder voorwaarden akkoord met de herbenoeming.
De Raad van Commissarissen van KLM maakte donderdagavond bekend dat Elbers in mei 2023 vertrekt. Er zou ‘na goed overleg’ met Elbers zijn vastgesteld dat deze per 1 mei 2023 geen derde termijn als CEO & President van KLM zal aangaan, volgens de officiële verklaring die is ondertekend door Cees ‘t Hart, voorzitter van de Raad van Commissarissen van KLM.
De Raad van Commissarissen bestaat uit vijf Fransen en vier Nederlanders.
Saillant detail is dat Ben Smith zelf deel uitmaakt van de Raad van Commissarissen van KLM.
Betrokkenen binnen en buiten KLM hebben het vermoeden dat topman Smith achter het vertrek van Elbers zit.
Voorzitter Reinier Castelein van de vakbond De Unie vindt het ‘onbegrijpelijk dat de kapitein midden in de storm het schip verlaat’.
In 2023 zit KLM nog volop in het herstel, zegt Castelein in de Volkskrant. ‘De echte klus begint dan pas.’
Volgens hem had KLM best tot volgend jaar kunnen wachten met het besluit tot een wisseling aan de top. Hij noemt het zonde dat ‘een rasechte KLM’er’ het bedrijf niet mag blijven aansturen, zeker nu er een kabinet is aangetreden dat in zijn ogen ‘anti-luchtvaart’ is.
Archieffoto KLM, met Pieter Elbers links.