
ANVR-voorman Frank Oostdam noemt het heel storend dat de overheid in zijn adviezen voor buitenlandse reizen opnieuw de formulering ‘maak en boek geen reizen naar het buitenland tot half maart’ gebruikt.
De toevoeging om tot half maart geen reizen te boeken, kan suggereren dat consumenten tot die tijd ook geen vakantie voor later in het jaar kunnen boeken, aldus Oostdam.
Het dringende advies van minister-president Mark Rutte maandagavond om tot half maart geen buitenlandse reizen te maken, is op zich al ernstig genoeg.
Terwijl bijna de hele economie de komende 5 weken in lockdown gaat (tot 19 januari), geldt dat voor de reisbranche voor een periode van 13 weken.
‘Waarom zou je tot half maart geen reis kunnen boeken voor later in het jaar?’, zegt Oostdam, die maandagavond al meteen contact heeft gelegd met het ministerie van Buitenlandse Zaken en om rectificatie van de tekst op de website heeft gevraagd.
‘Zeg duidelijk als overheid dat je advies geldt voor reizen met vertrek tot half maart. Het kan niet zo zijn dat een sector, in dit geval de reissector, al meer dan een jaar op zo’n heftige manier de gevolgen van de coronacrisis ondervindt en letterlijk geen kant op kan.’
Op de vraag of het advies van het kabinet vraagt om meer specifieke steun voor de reisbranche, zegt Oostdam dat de steunmaatregelen die vorige week werden toegezegd, beter moeten worden afgestemd op de reisbranche.
‘De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) geldt nu niet voor iedereen in de reisbranche. Daarbij moet deze ook meer worden toegespitst op de reisbranche. Hij moet als het ware passen als een jas, zeker nu de sector opnieuw wordt geconfronteerd met ingrijpende maatregelen. Het is nu te generiek (bijvoorbeeld seizoens-effecten worden niet geëgaliseerd). Als de regeling wordt uitgebreid voor alle zwaar getroffen sectoren, dan moeten die er wel van kunnen profiteren. Steun is mooi, maar deze moet dan wel meer op maat worden afgestemd.’