
SGR gaat per 1 januari 2021 weer een consumentenbijdrage invoeren. Deze bedraagt vijf euro per persoon per boeking. Dat heeft SGR in een brief aan haar deelnemers laten weten.
Over de bijdrage wordt geen commissie/provisie betaald aan een reisonderneming.
SGR werkt nog aan een nadere uitwerking voor de systematiek van innen, zegt directeur Erik Jan Reuver. Zo kunnen touroperators er straks waarschijnlijk voor kiezen om de vijf euro in de reissom te verwerken en deze vervolgens af te dragen aan SGR. Een andere optie is de bijdrage apart op de factuur te vermelden.
Ook wordt gekeken of bij samengestelde reizen een heffing per segment moet worden berekend, in het geval een agent zelf losse componenten als hotel en autohuur boekt.
SGR stuurt hierover binnenkort nadere uitleg aan de deelnemers.
In een brief aan de deelnemers geeft SGR een toelichting op de herinvoering van de consumentenbijdrage.
‘Het vermogen van SGR is ruim toereikend onder normale marktomstandigheden om normale faillissementsrisico’s met bijbehorende normale schades te kunnen dekken. De huidige omstandigheden zijn nu verre van normaal’, schrijft SGR.
‘De verwachting is dat er veel meer faillissementen met hogere schades zullen ontstaan, doordat coronavouchers onder de dekking van SGR zijn gebracht. Om deze schade te kunnen opvangen, heeft SGR een faciliteit van de Nederlandse Staat van 150 miljoen euro gekregen. Als deze lening bij schades gebruikt wordt, dan dient deze lening in zes jaar aan de Nederlandse Staat terugbetaald te worden. Om zeker te stellen dat we ook in de toekomst aan zowel de terugbetaling aan de overheid als aan toekomstige garantieverplichtingen kunnen blijven voldoen, heeft het bestuur van SGR ervoor gekozen om vanaf 1 januari 2021 een heffing in te voeren.’
‘Het laten stellen van hogere zekerheden (bankgaranties) door deelnemers lijkt momenteel niet opportuun.’
De SGR-bijdrage voor de consument werd in 1983 ingevoerd en in 1999 weer afgeschaft toen er voldoende eigen vermogen was opgebouwd.
Goed initiatief. Nu verder uitbreiden met een ANVR consumentenbijdrage i.p.v. de ANVR contributie, een verplichte bijdrage per persoon voor vliegtickets en doorstorten aan een IATA garantiefonds. En daarnaast bestond al de Calamiteiteinfonds dekking.
Dit alles per boeking door te belasten door ANVR/SGR reisbedrijven aan de eindklant.