
De invoering van een vliegtaks in Nederland is een stap dichterbij gekomen. Het kabinet wil in 2021 een belasting op vliegtickets invoeren.
Volgens staatssecretaris Menno Snel (Financiën) probeert het kabinet nog steeds daarover in Europees verband afspraken te maken, maar werkt het ook zelf aan een wetsvoorstel, zo meldt de NOS.
Burgers en organisaties kunnen de komende twee maanden hun commentaar geven op verschillende varianten. Als het alsnog tot internationale afspraken komt, gaat de nationale wet niet door.
De vliegbelasting was al in het regeerakkoord aangekondigd. Snel benadrukt dat vliegen, in tegenstelling tot auto, bus of trein, in Nederland ‘vreemd genoeg’ op geen enkele manier wordt belast.
De staatssecretaris wijst erop dat andere landen al wel zo’n belasting hebben. Met een vliegtaks wil het kabinet reizigers stimuleren bij hun keuze voor een vervoermiddel meer rekening te houden met de negatieve gevolgen voor het milieu. Met de opbrengst van de heffing wil het kabinet de belastingen op werken en ondernemen verlagen.
Het onderzoeksbureau CE Delft heeft in opdracht van het kabinet de effecten van een vliegbelasting onderzocht. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat een belasting op luchtvaart een beperkt, maar positief effect heeft op de welvaart, de economie en het klimaat.
Dat het effect voorlopig beperkt is, komt onder andere doordat het om een relatief klein bedrag gaat. In één van de varianten wordt gerekend met een bedrag van 3,80 euro per passagier binnen Europa en van 22 euro bij intercontinentale vluchten.
Volgens Snel is het een goede zaak dat het kabinet met de taks aan de slag gaat, ook als het effect gering is. ‘Nu is het zo dat als je van Schiphol naar Thailand vliegt en je bestelt op de luchthaven een kop koffie, dan betaal je op die koffie meer belasting dan op die hele vlucht met alle vervuiling die ermee gepaard gaat.’
Volgens KLM blijkt uit het onderzoek van CE Delft dat een vliegtaks geen milieuwinst oplevert, omdat reizigers met de auto naar buitenlandse luchthavens zullen rijden om daarvandaan te vliegen. Schiphol deelt die angst. ‘Naast dat dat niet slim en niet duurzaam is, is dat ook niet goed voor onze concurrentiepositie en werkgelegenheid’, zegt de luchthaven.
Ook KLM verwacht dat de belasting slecht is voor de welvaart. De luchtvaartmaatschappij weerspreekt het beeld dat de luchtvaart niet wordt belast, omdat de sector onder het systeem van emissiehandel valt en zelf de kosten betaalt voor beveiliging, geluidsisolatie en luchtverkeersleiding.
De ANVR was in het verleden ook nog fel gekant tegen een vliegtaks, maar lijkt alleen tegen de belastingheffing als deze direct naar de algemene middelen van de schatkist gaat. De ANVR heeft er minder moeite mee als de opbrengsten worden besteed aan verduurzaming.
Overigens heeft Nederland al ervaring met een vliegbelasting: in juli 2008 voerde het kabinet Balkenende IV een vliegtaks in om het vliegen te ontmoedigen en zo het milieu te beschermen. Een jaar later werd de heffing alweer afgeschaft, omdat de belasting meer geld kostte dan opleverde.