
De meeste mensen (53 procent) zijn voorstander van een vliegtaks als die in Europees verband wordt ingevoerd. Dat blijkt uit onderzoek onder 27.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.
Ruim een derde (37 procent) is tegen een Europese taks op vliegtickets. Van de mensen die zelf van het vliegtuig gebruik maken voor privéreizen zoals vakantie, is de grootste groep voorstander van zo’n belasting, zegt het actualiteitenprogramma van Avro/Tros.
In het regeerakkoord staat dat het kabinet in 2021 in Nederland een vliegbelasting wil invoeren als zelfregulering vanuit de sector, zoals meer gebruik van biobrandstof, niet zorgt voor minder milieuvervuiling door vliegverkeer
Een vliegtaks die alleen in Nederland wordt ingevoerd, kan op minder steun rekenen. Vier op de tien (40 procent) deelnemers zijn daarvoor, bijna de helft (48 procent) is tegen. Ruim de helft (54 procent) van de mensen die wel eens privé vliegt, zegt te proberen uit te wijken naar buitenlandse vliegvelden als er alleen in Nederland een vliegtaks komt.
Vakantie
Weinig mensen mijden het vliegtuig per definitie. Als het gaat om plekken in Europa die vanuit Nederland ook met andere vervoersmiddelen te bereiken zijn, zoals Parijs, Londen en Berlijn, zegt slechts 15 procent sowieso voor de trein of de auto te kiezen. Voor 83 procent is het vliegtuig ook een optie. Vooral de prijs en de duur van de reis zorgen ervoor dat het vliegtuig het vaak wint van de trein. Tweederde (68 procent) vindt daarom dat er meer geïnvesteerd moet worden in internationale treinverbindingen.
Een ruime meerderheid (86 procent) van de deelnemers houdt geen rekening met milieu bij het boeken van een vakantie. Sommigen denken dat het nog slechter zou zijn als iedereen met de auto of trein zou gaan. Anderen weten wel hoe slecht vliegen is voor het milieu, maar zeggen dat ‘het niet anders kan’, bijvoorbeeld omdat familie ver weg woont.
Ook vinden mensen dat vliegen een keer per jaar wel mag, of zeggen ze dat het toch geen verschil maakt als je in je eentje stopt met vliegen.