
Britse advocatenkantoren blijken een grote rol te hebben gespeeld bij de zogeheten diarree-zwendel op Mallorca, waarbij Britse vakantiegangers een voedselvergiftiging voorwendden om schadevergoeding te krijgen.
Volgens de Mallorca Zeitung kregen de vakantiegangers een bedrag van 2.500 euro in het vooruitzicht gesteld als zij zouden meewerken aan de truc om hoteliers en touroperators op te lichten. Hierbij moesten zij doen alsof zij in hun hotel een voedselvergiftiging hadden opgelopen.
Die truc ging als volgt: de vakantiegangers kochten bij een apotheek op Mallorca een medicijn tegen diarree, bewaarden de bon en lieten bij thuiskomst het betrokken advocatenkantoor een eis tot schadevergoeding bij de touroperator indienen. De touroperator verhaalde de schade vaak weer op zijn hotelier.
Overigens streken de advocaten meer geld op dan de klagende vakantiegangers. De 2.500 die zij ontvingen, was doorgaans maar 40 procent van de totale schadevergoeding. De overige 60 procent, circa 3.000 euro per geval, verdween in de zakken van de advocaten.
Soepel
Uit eerder onderzoek door een onderzoeksbureau in Groot-Brittannië bleek dat zo’n 20 procent van de Britse vakantiegangers op Mallorca door advocatenkantoren is benaderd. Dat gebeurde via sociale netwerken, per e-mail of via stromannen bij de hotels. De advocaten stelden een slagingskans van 98 procent in het vooruitzicht. Een grote meerderheid van de vakantiegangers realiseerde zich niet dat zij strafbare feiten pleegden en dat op hun bedrog hoge geldboetes stonden en zelfs gevangenisstraffen tot drie jaar.
Het bedrog deed zich voor vanaf 2013 en duurde tot in de zomer van 2017. De getroffen hotels op Mallorca zouden alleen al in het jaar 2016 een schadepost van 50 miljoen euro aan uitgekeerde schadevergoedingen hebben. Het bedrog is mogelijk door het soepele consumentenrecht in Groot-Brittannië, waardoor vakantiegangers tot drie jaar na terugkomst een vergoeding kunnen claimen wegens door het hotel veroorzaakte ziektes.
Klanten
Inmiddels hebben betrokken partijen forse maatregelen genomen. Voor Thomas Cook is de maat vol. Topman Peter Fankhauser liet vorig jaar op een bijeenkomst op Mallorca al weten dat de touroperator zijn klanten altijd zal bijstaan als dat nodig is. Hij maakte wel duidelijk dat Thomas Cook geen schadevergoeding betaalt als de klanten niet ter plaatse direct het hotel over hun gezondheidsproblemen informeren. Ook de Britse politie en de overheid op Mallorca houden zich met de zaak bezig.