
Er gloort hoop voor de Geschillencommissie Reizen. Een meerderheid in de Tweede Kamer ondersteunt het amendement van SP-Kamerlid Michiel van Nispen om 516.000 euro per jaar subsidie beschikbaar te stellen om de Geschillencommissies Consumentenzaken overeind te houden.
Even leek het erop dat de subsidie voor de Geschillencommissies Consumentenzaken, waarvan de Geschillencommissie Reizen onderdeel uitmaakt, in zijn geheel zou verdwijnen.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil nog steeds de subsidiekraan dichtdraaien voor de Geschillencommissies, zo blijkt uit de begroting van het ministerie voor 2017. Ruim een jaar geleden al bleek dat het ministerie de subsidie van 1,3 miljoen euro per jaar wil afbouwen naar nul euro in 2019. Dat zou betekenen dat ook de Geschillencommissie Reizen ophoudt te bestaan.
Er gloort echter hoop nu Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid voor de Socialistische Partij, een amendement heeft ingediend met het voorstel om 516.000 euro per jaar beschikbaar te blijven stellen aan de Geschillencommissies Consumentenzaken. Volgens het Kamerlid is de Geschillencommissie een laagdrempelige, snelle en goedkope manier voor consumenten om buiten de rechter om een geschil voor te leggen aan onafhankelijke deskundigen. Volgens hem wordt niet voor niets door andere Europese landen met belangstelling gekeken naar deze alternatieve geschilbeslechting.
Volgens Van Nispen is geen sprake van een bezuiniging, aangezien een aanzienlijk deel van de groep consumenten die zich nu nog wendt tot de Geschillencommissies, alsnog de gang naar de rechter zal maken.
De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag over het amendement.
Frank Radstake, bij de ANVR verantwoordelijk voor Consumentenzaken en Sociaal Beleid, stelde eerder al dat de reisbranche te maken zou krijgen met flink hogere kosten als de Tweede Kamer zou instemmen met het schrappen van de subsidie voor de Geschillencommissies. ‘De Geschillencommissie bespaart het Rijk juist geld. Bovendien zouden steeds meer branches uit de stichting Geschillencommissie stappen, waarmee het hele systeem omver gaat. In elk geval zouden de kosten voor de bedrijven en consumenten met 30 procent stijgen.’