
Het Duitse garantiefonds DRSF weerspreekt de kritiek van de ANVR dat het fonds traag zou handelen bij de terugbetaling aan Nederlandse FTI-klanten. Dat meldt het Duitse FVW|Travel Talk, dat mede op basis van een artikel in TravMagazine de kwestie bij het Duitse Reisesicherungsfonds heeft aangekaart.
Walter Schut, adjunct-directeur van de ANVR, stak eind april in TravMagazine zijn kritiek niet onder stoelen of banken. Schut sprak over ‘traagheid in uitbetalingen en gebrekkige communicatie’ als het gaat om de werkwijze van het Duitse garantiefonds.
‘We zijn inmiddels bijna een jaar verder en er zijn nog steeds Nederlandse consumenten die op hun geld wachten. Het wordt tijd dat de DRSF de bureaucratie terzijde schuift’, aldus Schut een maand geleden. Schut liet zelfs weten dat de ANVR overweegt een formele klacht bij de Europese Commissie in te dienen. ‘Want dit raakt ook aan het consumentenbelang en de Europese regelgeving over pakketreisgaranties.’
Beklag
Schut deed ook tegenover FVW|Travel Talk uitvoerig zijn beklag over de uitblijvende terugbetalingen van klantengelden die zijn betaald voor reizen met FTI. Deze Duitse reisorganisatie, die ook actief was op de Nederlandse markt, ging bijna een jaar geleden failliet.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Foto: Walter Schut.
De ANVR bevindt zich in goed gezelschap. Eerder sprak ook de vakvereniging van reisbureaus binnen de Oostenrijkse Kamer van Koophandel (WKO) harde taal richting het Duitse garantiefonds. Zowel in Nederland als Oostenrijk voelen reisbureaus zich buitengesloten van het proces, terwijl zij naar eigen zeggen het beste zicht hebben op de betalingen en boekingsstatus van hun klanten.
In een reactie aan FVW|Travel Talk verwerpt de DRSF de belangrijkste beschuldigingen van de ANVR over de afhandeling van terugbetalingen aan FTI-klanten. Volgens de DRSF zijn de nationale wettelijke kaders leidend.
In een verklaring bevestigt de DRSF weliswaar het langdurige contact met de ANVR, maar wijst de kern van de Nederlandse kritiek resoluut van de hand. De organisatie benadrukt gebonden te zijn aan het Duitse recht.
De DRSF baseert zich, naast de Europese richtlijn voor pakketreizen, op de nationale implementatie ervan in het Duitse Burgerlijk Wetboek en de wet op het Reisesicherungsfonds (RSG). Hieruit volgt dat terugbetalingen uitsluitend direct tussen de DRSF en de getroffen klant mogen plaatsvinden. Verhoudingen met bemiddelende reisbureaus, zoals in Nederland gebruikelijk tussen garantiefonds SGR en reisagenten, zijn volgens deze wetgeving niet toegestaan.
Oostenrijk
Volgens de DRSF is deze juridische situatie meermaals aan de ANVR toegelicht. Tegelijk stelt de organisatie dat zij heeft geprobeerd pragmatische oplossingen te vinden binnen de juridische marges. Vanaf eind zomer 2024 heeft de DRSF daartoe overleg gevoerd met brancheorganisaties in belangrijke buitenlandse markten van FTI, waaronder Nederland, Oostenrijk en België.
In deze landen, waar veel boekingen via zogenoemde agentuurincasso zijn verlopen, bleek vaak sprake van ontbrekende of onvolledige klantgegevens, aldus de DRSF. Om dit te verhelpen, heeft de FTI-curator MHBK in oktober 2024 in overleg met de DRSF een speciaal portaal geopend waarin reisbureaus ontbrekende informatie konden aanleveren.
Toch ontbreken volgens de DRSF nog steeds belangrijke contact- en betalingsgegevens. De organisatie zegt bovendien geen bewijzen te hebben ontvangen voor het naar verluidt grote aantal gevallen waarin vooruitbetalingen, met instemming van klanten, zijn verrekend met nieuwe boekingen. Ondanks herhaalde verzoeken is deze werkwijze volgens de DRSF tot op heden niet schriftelijk onderbouwd.
Een voorstel vanuit Nederland om ter verificatie het reserveringssysteem Fadiro te gebruiken, wijst de DRSF van de hand. ‘Vanwege de ondoorzichtigheid van de boekingsgegevens en de hoge eisen van de Duitse privacywetgeving is het niet mogelijk om de terugbetalingen, zoals door de heer Schut gesuggereerd, collectief via het Nederlandse boekingssysteem af te wikkelen’, aldus de verklaring van DRSF.
Bureaucratisch
Het garantiefonds weerspreekt de kritiek dat zij te bureaucratisch zou handelen en bruikbare Nederlandse voorstellen zou negeren. De houding van de ANVR toont volgens de DRSF eerder aan dat men de Duitse processen en regels rond terugbetalingen tot op heden niet erkent, ondanks het feit dat via dit systeem al meer dan 172.000 klanten zijn gecompenseerd.
Ook binnen Duitsland klagen consumenten en reisbureaus al geruime tijd over trage en complexe procedures, en over gebrekkige of tegenstrijdige communicatie over de status van hun dossiers. Het faillissement van FTI, dat op 3 juni 2024 insolventie meldde, is tot op heden het grootste dossier voor de nog jonge DRSF.
Klacht Ministerie van Justitie
De ANVR heeft een klachtenbrief gestuurd aan het Ministerie van Justitie in Duitsland over de trage afhandeling van FTI-claims door de DRSF. Daarnaast overweegt de ANVR nog steeds een klacht bij de Europese Commissie, zoals Schut eerder in TravMagazine verklaarde.
Bij mij is alles in orde maar toch moet ik nog geduld hebben, om gek van te worden
Werkelijk iedere stap genomen die gevraagd is door DRSF. Daar is dagen werk in gaan zitten. Tientallen telefoontjes, teamsgesprekken en heel veel mailtjes en reminders verder. Helaas zonder resultaat.
Hier hetzelfde!
Zojuist weer gebeld met drsf.
Alles maar dan ook alles aangeleverd waar ze om vroegen.
Nu komen ze weer met iets nieuws.
Ze willen van het reisbureau een betalingsbewijs aan het FTI.
Volgens reisbureau hebben ze deze al lang gehad. DRSF doet werkelijk alles om de terugbetaling te frustreren !!
Een grote schande is het.