
De tweede Turkije-reis die recent werd georganiseerd door het Turks Verkeersbureau in samenwerking met de ANVR mag met recht een high level meeting worden genoemd. En niet alleen omdat de deelnemers met één van de voor Cappadocië iconische luchtballonnen maar liefst 1.400 meter de lucht ingingen.
Gedurende ruim drie heel intensieve dagen kreeg de Nederlandse delegatie een deep dive in alles dat Cappadocië heeft te bieden als toeristische en culinaire bestemming. Daarnaast vonden er gesprekken plaats met de lokale universiteit, lokale overheden, vertegenwoordigers van toeristische verenigingen en met de Turkse overheid. Aan het eind van de reis waren twee dingen volkomen duidelijk: Cappadocië is een nog relatief onbekende bestemming met een geweldig potentieel. En: Turkije is een voorloper op het gebied van de ontwikkeling van duurzame bestemmingen.
Vorig jaar presenteerde de ANVR haar ambitieuze ontwikkelagenda voor de komende decennia. Ter herinnering: naast het verminderen van de klimaatimpact van reizen (‘net-zero’ in 2050) willen we een volledig (economisch, ecologisch en sociaal) duurzame toeristische supply chain realiseren en zoeken we in het kader van regeneratief toerisme naar louter positieve impact op de bestemmingen die we aandoen. En dat laatste kunnen we natuurlijk alleen in nauwe samenwerking met de belangrijk(st)e destinaties die onze klanten aandoen. En het hoeft niet vermeld dat Turkije een belangrijke bestemming is voor de Nederlandse reismarkt.
Turkije heeft vergaande duurzaamheidsambities voor de komende jaren. En daarbij helpt het natuurlijk enorm dat de nationale Turkse overheid de ambities vanuit het toeristische bedrijfsleven ondersteunt en aanjaagt door bijvoorbeeld het verplichtstellen van het hoogste GSTC-certificeringsniveau voor alle 20.000 Turkse hotels in het jaar 2030. Daarmee is het een stuk makkelijker voor ANVR-reisondernemingen om hun klanten een hotel in Turkije te adviseren.
Overigens is het belangrijk dat het voor alle ANVR-leden voor alle bestemmingen makkelijker de klant te wijzen op een duurzaam hotelaanbod. We verwachten de komende periode een overeenkomst te sluiten met een partij die het makkelijk maakt voor reisondernemingen om het aanbod van alle duurzaam gecertificeerde hotels van alle certificeringslabels voor de klant te ontsluiten.
Even terug naar Turkije… Veel mensen denken dan meteen aan de prachtige turquoise zeeën en de meeste gecertificeerde stranden. En terecht, maar Turkije heeft nog zoveel meer te bieden dan dat. Cultuur, historie, ontspanning, inspanning én culinaire hoogstandjes. Meer dan de moeite waard dus voor meer dan alleen een strandvakantie! En meer dan de moeite waard voor een volgende summit in Turkije in 2026.
Tot slot: de ANVR organiseert zulke summits graag met verkeersbureaus die ook Business Partner zijn van onze vereniging. Mocht je als bestemming ook business partner willen worden van de ANVR, of als business partner zo’n bijeenkomst willen organiseren, laat het me weten. Dan gaan we natuurlijk meer dan graag het gesprek aan.
Frank Radstake
Directeur ANVR
frank@anvr.nl
Frank Radstake schrijft als directeur van de ANVR maandelijks een column voor TravMagazine waarin hij zijn licht laat schijnen over de (internationale) reiswereld.
Foto: Pinar Bilgen Ermis, directeur van het Turks Verkeersbureau in Nederlanbd, en Frank Radstake.