
Heb jij klanten die een cruise gaan maken met de Seven Seas Splendor, een van de schepen van Regent Seven Seas Cruises, vergeet ze dan niet te wijzen op de Culinary Arts Kitchen. Tijdens een scheepsbezoek in Amsterdam vertellen Kathryn Kelly (Executive Chef) en Karlis Celms (Chef Instructor) wat het idee achter dit bijzonder concept is.
Foto: Karlis Celms en Kathryn Kelly.
‘De oprichters van Oceania en Regent, Bob Binder en Frank Del Rio, waren echte foodies. Het begon eigenlijk allemaal toen ze voedselmarkten bezochten, zoals in Amsterdam, Stockholm en Kopenhagen. Ze kwamen met prachtige producten, zoals verse vis, terug en vroegen de culinaire teams om hier iets mee te doen. Uiteindelijk kwamen ze op het idee voor de Culinary Arts Kitchen’, aldus Kelly. ‘De eerste kookschool kwam er in 2011, de tweede in 2013. Het waren de allereerste hands-on kookscholen op zee. Mensen komen binnen, hebben een eigen kookplaat, eigen pannen en gaan zelf koken. We hebben nu zeven kookscholen in onze vloot en zeventien professionele chefs die instructeurs zijn.’

Meest zichtbare chefs
‘In tegenstelling tot veel van onze concurrenten in de industrie, zijn onze chefs volledig toegewijd aan dit programma. Ze werken niet elders op het schip; dit is wat ze doen. Wij zijn de meest zichtbare chefs aan boord van het schip, omdat we voortdurend rondlopen. Gasten vinden het geweldig om bij de chefs te zijn. We zijn al dertien jaar consequent het best beoordeeld op het schip, en daar zijn we erg trots op’, aldus Kelly.
Kooklessen
De kooklessen aan boord van de schepen van Regent Seven Seas zijn volgens Kelly erg populair en duren per les twee uur. Passagiers schrijven zich online in of aan boord van het schip. Wanneer er lange wachtlijsten zijn, worden er waar mogelijk extra lessen toegevoegd. Meestal vinden de lessen om vier uur in de middag plaats, maar op zeedagen zijn er lessen om tien uur en om vier uur. Er is een volledig team aan souschefs dat helpt bij de voorbereidingen, net als in een gewone keuken. Kelly: ‘Ik ontwerp de recepten samen met mijn collega’s en andere chefs. Recepten zijn ofwel gericht op de regio waarin we ons bevinden, of op een bepaald land. Zo leer je over de keuken van de regio waar je naartoe gaat. Een andere pijler van ons curriculum is techniek.’ Gasten krijgen aan het einde van de les een klein receptenboekje mee met alle recepten die ze hebben gemaakt en nog veel meer handige tips.
‘Het belangrijkste in het
bedrijf zijn je mensen’
Mes vasthouden
Kelly, die laat weten 69 jaar te zijn, vertelt dat ze een groot voorstander is van volwassenenonderwijs. ‘Wat ik absoluut niet wilde toen ik dit programma dertien jaar geleden begon, was dat volwassenen hier binnenkwamen en cupcakes gingen maken. Dat vond ik echt onzin. Ik wilde dat mensen hier kwamen en het gevoel kregen dat we ze met respect behandelden, zoals ze dat verdienen als volwassenen. Je staat overigens versteld hoeveel van onze gasten niet weten hoe ze een mes moeten vasthouden, hoe ze een ei moeten koken of een biefstuk moeten grillen. Ze vertrekken hier met een gevoel van plezier en prestatie, omdat ze allerlei technieken hebben geleerd.’
Culinaire tours
Naast de kooklessen zijn er nog twee activiteiten waar Kelly en Celms zich mee bezighouden. ‘Onze culinaire tours zijn ontzettend populair. Hierbij begeleiden chefs de gasten naar lokale markten en nemen we ze mee op een culinaire ontdekkingsreis. Soms keren we terug naar het schip om een kookles te geven of een demonstratie te doen, maar het kan ook zijn dat we de dag doorbrengen op de locatie, waar we eten, drinken en plezier hebben’, aldus Celms. Daarnaast zijn er de Chef Studio-sessies, een meer informele sessie waar mensen kunnen genieten van een kookdemonstratie, een heerlijke wijn kunnen drinken en met de chef kunnen praten over verschillende onderwerpen, zoals mesvaardigheden, specerijen en kruiden. Dit zijn kleinschalige, relaxte sessies voor gasten die geen zin hebben in een hands-on kookles, maar wel willen leren van een chef.’
Tekst gaat verder onder de foto.
Marcel von Rotz (Senior Sales Manager Northern Europe, Eastern Europe, Benelux & Africa at Regent Seven Seas Cruises) bij een van de twee werken van Pablo Picasso aan boord van de Seven Seas Splendor™. Het schip heeft een kunstcollectie van 300 stukken met een waarde van ruim € 5 miljoen.
Familie
Kelly begon met het Culinary Arts Kitchen-programma in 2011. Over haar baan zegt ze: ‘Ik ben zes tot zeven maanden per jaar op de schepen. Ik kom op alle schepen, dus ik ben een soort kleine kabouter die overal opduikt. Ons team van chefs is waarschijnlijk het meest diverse en dynamische team dat je kunt bedenken. Geen van hen is hetzelfde. Ze zijn allemaal anders qua persoonlijkheid. Het voelt voor mij als een familie. We hadden laatst een chef die een operatie onderging, en de hele groep was gefocust op haar herstel. Het zijn daarnaast mensen die het geweldig vinden om te onderwijzen. We hebben chefs die lesgeven op Regent, sommigen alleen op Oceania, en weer anderen, zoals Karlis, kunnen overal werken. Ik was ooit CEO van een heel groot bedrijf dat miljarden dollars omzette en ging pas op mijn vijftigste hier aan de slag. Wat ik heb geleerd van het managen van verschillende bedrijven, is dat het belangrijkste in het bedrijf je mensen zijn. Dus ik ben 24 uur per dag zeven dagen per week bezig met mijn chefs en zorg ervoor dat ze allemaal oké zijn.’
Dit artikel is ook gepubliceerd in TravMagazine #41.