
Het gebruik van wegwerpplastic is vanaf volgend jaar op Aruba verboden. Hiermee loopt Aruba voorop ten opzichte van andere bestemmingen in het Caribisch gebied, meldt het verkeersbureau van het One happy island.
In 2017 kondigde de Arubaanse regering een totaalverbod op het gebruik van plastic tassen aan. Hierdoor nam de hoeveelheid afval dat in de zee en op het strand eindigt, dramatisch af. De impact van deze maatregel leidt nu tot een verbod op het gebruik van alledaags wegwerpplastic zoals plastic bekers, rietjes, piepschuimdozen en wegwerpkoelers. Het besluit gaat in 2019 in, echter met een transitieperiode van een jaar, waarna in 2020 een totaalverbod van kracht wordt.
Het blijft niet bij een verbod op wegwerpplastic. Het Ministerie van Ruimtelijke ontwikkeling, Infrastructuur & Milieu neemt een verregaande maatregel en verbiedt, met eveneens een transitieperiode van een jaar, per 2020 het gebruik van zonnebrandcrèmes dat oxybenzone, een chemisch/synthetisch Uv-filter, bevat. Wereldwijd wordt koraalrif verbleekt wanneer het water te warm is. Wanneer het met oxybenzone in aanraking komt, kan het rif als gevolg van het zeer warme water zichzelf niet beschermen en vernieuwen. Dit geldt ook voor het koraalrif rond de kust van Aruba.
Volgens de Coral Restoration Foundation zijn koraalriffen ‘de regenwouden van de zee’ en zijn ze onlosmakelijk verbonden met het leven op aarde. Het koraalrif ondersteunt 25 procent van het zeeleven, beschermt hele kustlijnen en voedt de mens. Koraalriffen behoren echter op dit moment tot een van de meest bedreigde ecosystemen ter wereld, zegt de stichting.
Bij lokale winkels is zonnebrandcrème te koop die geen gevaar vormt voor het koraalrif en dus geen oxybenzone bevat.