
Samenwerking tussen diverse partijen die zich met duurzaamheid bezighouden en co-creatie met de consument zijn van levensbelang om het toerisme werkelijk te verduurzamen.
Dat was de centrale boodschap van het Wereld Toerisme Event, dat donderdag plaatsvond in Nijmegen. Die boodschap paste goed bij het thema van het congres: ‘Creating better places together’. In totaal telde het congres ruim 200 deelnemers uit binnen- en buitenland.
Het goede voorbeeld werd gegeven door MVO Netwerk Toerisme, de ANVR, Vereniging van Kleine Reisorganisaties (VvKR) en Green Destinations. Zij slaan de handen inéén en lanceerden tijdens het congres een gezamenlijk platform voor het delen van kennis.
‘Het platform is ontwikkeld om samenwerking te faciliteren en kennis te delen bij het duurzaam verbeteren van bestemmingen’, stelde Saskia Pepping van MVO Netwerk Toerisme. ‘Op futureproof.community kunnen professionals uit de toerisme- en gastvrijheidssector hun uitdaging of oplossing delen. Zo willen we duurzame professionals naast fysieke matchmaking ook online verbinden. Ondernemers, doeners en denkers bouwen zo samen aan een toekomst met een duurzame sector.’
Klantwaarde
Keynotespreker Brian T. Mullis, lid van de Travel & Tourism Group van het World Economic Forum, bepleitte een brede samenwerking tussen alle betrokken partijen. ‘Ontwikkel partnerships, zorg dat alle neuzen dezelfde kant op staan en breek barrières af die de samenwerking bemoeilijken.’
Mullis raadde de toerismebranche aan om minder te sturen op volume en meer op klantwaarde.
Er was ook aandacht voor de CO2-footprint die vakantiegangers achterlaten. In één van de 25 workshops en presentaties werd de Carmacal CO2-calculator gedemonstreerd. Deze calculator geeft touroperators per reis een overzicht van de CO2-uitstoot van vervoer, verblijf en activiteiten ter plaatse. Touroperator SNP liet zien hoe hij de Carmacal-tool in de praktijk brengt en hoe deze informatie met klanten wordt gedeeld.
Carmacal wordt doorontwikkeld als tool voor bestemmingen. De aanwezige delegatie uit Slovenië diende zich spontaan als eerste afnemer aan.
Als slotstuk van het congres werden meer dan 30 bestemmingen bekroond voor verantwoord en duurzaam toerisme. Schouwen-Duiveland sleepte de hoogste onderscheiding binnen: Green Destinations Certified, en is daarmee wereldwijd de eerste bestemming met dit predicaat. Nijmegen en Berg en Dal zijn de eerste Nederlandse gemeenten die een Green Destinations Award ontvingen.
Gouden QualityCoast Awards waren er voor Noordwijk en Hoek van Holland. Bonaire en Saba ontvingen QualityCoast Zilver. Ook internationale bestemmingen werden bekroond: Gozo (Malta), Serras do Socorro e Archeira (Portugal) en Northeast & Yilan Coast (Taiwan). Al deze bestemmingen zijn beoordeeld op ruim 100 criteria en even zoveel indicatoren over beleid en prestaties op het gebied van duurzaamheid.