
Bij de overname door Ryanair, dat in augustus dit jaar 75 procent van de aandelen Laudamation verwierf, heeft de Oostenrijkse carrier zijn uiterlijk aangepast. Op de romp van de toestellen is de naam Lauda voortaan nadrukkelijker in beeld.
‘Laudamotion kijkt met vol vertrouwen naar de toekomst, ondersteund door de grote financiële kracht van Ryanair’, stelde Andreas Gruber, CEO van Laudamotion, bij een presentatie in Wenen. Ryanair heeft in augustus, zoals eerder was afgesproken, zijn aandeel in de Oostenrijkse airline uitgebreid naar 75 procent. De overige 25 procent is in handen van Niki Lauda Holding.
Laudamotion noteerde in zijn eerste zomerseizoen een bezettingsgraad van 90 procent. De 9 extra toestellen van Airbus, die in 2019 worden geleverd, maken een passagiersgroei van 20 procent mogelijk. Het totaal aantal passagiers komt hiermee vijf miljoen in 2019. Met de 9 extra toestellen van het type Airbus A320 komt het aantal toestellen van Laudamotion op 18.
Het is de bedoeling dat Laudamotion zich onder de vleugels van Ryanair ontwikkelt tot zelfstandig Oostenrijks merk. Er is geen druk dat Laudamotion alles moet doen wat Ryanair doet, benadrukte Ryanair-topman Michael O’Leary.
Volgens CEO Gruber heeft het in 2018 opgerichte Laudamotion in het eerste jaar een verlies geleden van 150 miljoen euro. In 2019 moet ‘een zwarte nul’ worden geschreven. In 2020 verwacht het bedrijf, dat momenteel 650 medewerkers heeft, winst te maken. Er worden dan ook veel meer bestemmingen aangeboden dan alleen rond de Middellandse Zee.
Piloten
De financiële slagkracht van Ryanair maakt de aangekondigde expansiekoers mogelijk, zegt Gruber. Alleen al in 2019 zijn 100 piloten en 200 cabinemedewerkers nodig. Om die reden zal Laudamotion de salarissen van de piloten fors verhogen.
In een persmededeling maakt Laudamotion een vergelijking met de salarissen van andere airlines. Het aanvangssalaris voor een piloot bij Laudamotion bedraagt gegarandeerd 90.000 euro per jaar. Laudamotion vergelijkt dat met andere airlines: Bij Wizz Air is dat 56.000 euro, bij Level (onderdeel van IAG Group) is dat 72.000 en bij Eurowings (dochter van Lufthansa) verdient een beginnende piloot 78.000 euro per maand. Het aanvangssalaris van een piloot bij meerderheidsaandeelhouder Ryanair wordt in het overzicht niet genoemd.
Voormalig Formule 1 coureur en luchtvaartondernemer Niki Lauda had zich bij de strijd om het failliete Air Berlin eind 2017 zeker gesteld van Niki. De ondernemer, die in 1979 zijn eigen airline onder de naam Lauda Air oprichtte, kocht in 2003 de meerderheid van de in financiële problemen gekomen airline Aero Lloyd. Deze Aero Lloyd Austria bouwde hij later dat jaar om tot zijn eigen maatschappij Fly Niki. Deze verkocht hij later aan Air Berlin.
Na het faillissement van Air Berlin wist Lauda zijn eigen airline Niki terug te kopen. Deze bouwde hij om tot Laudamotion. Aanvankelijk had Ryanair een kwart van de aandelen. Inmiddels bezit de Ierse prijsvechter 75 procent van de aandelen Laudamotion.
De vloot moet groeien van 18 naar 30 toestellen in 2020. Het aantal passagiers moet dan zijn verdubbeld naar 6,2 miljoen. Tegen die tijd is Laudamotion net zo groot als Niki voor het faillissement van Air Berlin.
De eerste toestellen van Laudamotion in het nieuwe uiterlijk gaan eind dit jaar de lucht in.