
Gezien de positieve economische situatie en het grote consumentenvertrouwen moet de reisbranche in boekjaar 2018 een groei kunnen realiseren van 3 tot 4 procent.
Dat stelde ANVR-voorman Frank Oostdam donderdagavond in zijn speech tijdens de nieuwjaarsreceptie van de ANVR op Kasteel De Hooge Vuursche. De receptie werd als gebruikelijk druk bezocht.
Tijdens de receptie van vorig jaar had Oostdam voor 2017 een boekingsgroei van circa 2 procent voorspeld. Met uiteindelijk 1,8 procent, het officiële cijfer van de ANVR GfK Travelscan, is die voorspelling goed uitgekomen. De omzet van de reissector steeg vorig jaar zelfs nog harder: met 4,5 procent. Ofwel van 8,3 miljard naar bijna 9 miljard euro.
‘Voor 2018 staan alle indicatoren op groen. Er wordt een economische groei van 3,3 procent verwacht. Dan moet een groei van 3 tot 4 procent voor de reisbranche zeker kunnen. Mits het uiteraard op geopolitiek gebied rustig blijft en zich geen grote natuurrampen voordoen.’
Lelystad
Oostdam haalde fel uit naar het kabinetsplan om verplicht vluchten naar 89 bestemmingen van Schiphol te verplaatsen naar Lelystad. Deze zijn door de minister van verkeer aangewezen. ‘Dat is niet alleen onnodig kostenverhogend, het is ook nog eens discriminerend. Waarom zouden juist vakantievluchten moeten verhuizen? De directe bijdrage van het uitgaand toerisme aan de staatskas is 7 miljard euro. Dat is 1 procent van het Bruto Nationaal Product. Daarnaast is de reissector goed voor 40.000 banen en blijft 30 procent van de reisuitgaven in Nederland. Raar dat dan veel leisurevluchten verplicht naar Lelystad worden verplaatst.’
KLM
Oostdam ging nogmaals in op de GDS-toeslag van KLM, dat vanaf 1 april een toeslag van 11 euro per enkele reis gaat rekenen voor tickets die niet via de eigen website worden verkocht.
Tijdens het ANVR-congres in Sevilla had Oostdam er al op aangedrongen dat er snel een boekingstool komt waarmee vooral de zakenreisagent via NDC (New Distribution Capability) kan werken.
In het kader van partnership vroeg Oostdam KLM mee te denken met de branche en om meer overleg. Hij complimenteerde KLM voor het feit dat zij vasthoudt aan de volledige beschikbaarheid en voorwaarden wat betreft tickets. ‘Wij zijn helemaal niet tegen nieuwe ontwikkelingen in de distributie, en dus ook niet tegen NDC. Wij begrijpen waarom KLM dit doet. Ik denk dat het ook nieuwe kansen biedt voor agenten. Alleen vrees ik dat wij 1 april niet gaan halen omdat de tijd om NDC in front- en backoffice te integreren gewoon veel te kort is. Temeer ook omdat de API er ook nog niet is.’
Oostdam vroeg KLM de nieuwe regeling uit te stellen of om agenten in ieder geval tot eind 2018 te compenseren voor de kostenstijging. ‘Dat geeft ons allemaal de tijd om ons in te richten voor de nieuwe situatie.’
Lobby
De ANVR wil samen met Uneto VNI, INretail en Thuiswinkel.org meer werk maken van lobbyen in Den Haag. Hiertoe is de Nederlandse Retail Federatie opgericht, die namens de oprichters de gezamenlijke belangen in Den Haag gaat behartigen.
Hoewel de ANVR is aangesloten bij ECTAA, de Europese koepelorganisatie van reisbrancheorganisaties, heeft de ANVR samen met zusterorganisaties in Duitsland, Groot-Brittannië en Denemarken het initiatief genomen tot oprichting van de European Travel Union. Ook hier is politieke lobby een van de doelstellingen.
Barometer
Tenslotte lanceert de ANVR samen met GfK de Social Sentiment Barometer. Hiermee kan, op basis van sociale media, inzicht worden verkregen in het sentiment bij de consument. De voorspellende kracht is zes tot acht weken. ‘Hiermee kunnen we dus mede voorspellen of een bepaalde bestemming binnen enkele weken veel geboekt gaat worden. We gaan maandelijks of per kwartaal rapporteren.’
Over de bestemming van het ANVR-congres 2018 kon Oostdam nog geen details geven. Deze wordt mogelijk begin februari bekendgemaakt.
Foto: Frank Oostdam (ANVR).