
Als de gemeente Amsterdam het maximum voor commerciële vakantieverhuur inperkt van 60 naar 30 dagen, dan kost dat de hoofdstedelijke economie tot 43 miljoen euro.
Het bedrag bestaat uit 12 miljoen euro aan inkomsten die de gastheren en -vrouwen mislopen en 31 miljoen euro aan economische schade bij plaatselijke ondernemingen. Dat stelt het grootste verhuurplatform Airbnb in een verklaring.
De kans is groot dat de maatregel wordt ingevoerd. Alle grote partijen in de Amsterdamse gemeenteraad hebben een beperking van de vakantieverhuur tot 30 dagen opgenomen in hun programma voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart.
De PvdA pleit zelfs voor een algeheel verbod op het verhuren van hele woningen en wil alleen nog gedeeltelijke verhuur toestaan.
Airbnb zegt dat de inperking niet alleen zal leiden tot inkomstenverlies, maar ook tot toenemende drukte in het centrum. Nu is het zo dat 70 procent van de Airbnb-gasten in Amsterdam buiten het centrum verblijft. Vaak eten en winkelen de huurders ook in die buurt, op aanraden van hun gastheer of -vrouw. Als dat wegvalt, dan zullen meer gasten naar het toch al drukke centrum gaan, zo stelt Airbnb.’
‘Wij moedigen lokale beleidsmakers aan om progressieve regels te maken die de voordelen van toerisme verspreiden over lokale gezinnen, in plaats van hun belangen te schaden door de uitgaven van reizigers te concentreren in de handen van een een kleine groep happy few’, zegt James McClure, general manager Noord-Europa van Airbnb.
De Amsterdamse politiek worstelt al langer met het vinden van een balans tussen toenemend toerisme en het woongenot van de bevolking. Veel inwoners ondervinden overlast van onder andere Airbnb-verhuur. Tegelijk levert het toerisme Amsterdam veel geld op.
De ‘bezoekerseconomie’ brengt 224 miljoen euro in het laatje. De kosten, onder meer voor reiniging en handhaving, bedragen 76 miljoen euro, blijkt uit recent onderzoek.