
United Airlines ligt zwaar onder vuur na het incident afgelopen zondag (9 april), waarbij een passagier met geweld uit het vliegtuig werd gesleept op een overboekte vlucht. Vanuit China wordt nu massaal opgeroepen tot een boycot van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij.
Vier passagiers op de vlucht van Chicago naar Louisville moesten plaatsmaken voor personeel van de luchtvaartmaatschappij. Drie mensen gaven hun stoel op in ruil voor een financiële compensatie. Eén Chinese man weigerde en werd met geweld het vliegtuig uitgezet.
United Airline-baas Oscar Munoz van het Amerikaanse United Airlines heeft inmiddels publiekelijk zijn excuses aangeboden. Hij noemt het incident ‘bedroevend’ en zegt geschokt te zijn door wat er is gebeurd. ‘Mijn excuses aan de passagier die met geweld werd verwijderd en aan alle passagiers aan boord. Niemand mag zo worden behandeld’, zegt hij in een tweede statement aan de media. ‘We gaan er alles aan doen zodat dit nooit meer gebeurt.’ Hij belooft een grondig onderzoek naar het beleid bij het geval van overboeking.
Zelden
Dat iemand terwijl hij al in het vliegtuig zit nog wordt geweigerd bij een overboeking komt zelden voor, zegt Paul Vaneker van Stichting EUclaim tegen NU.nl. ‘In de Europese verordening voor de rechten van luchtvaartpassagiers zijn regels opgesteld waar luchtvaartmaatschappijen zich aan moeten houden. Zo moeten eerst vrijwilligers worden gevraagd. Je moet als luchtvaartmaatschappij steeds hoger gaan met je bieding tot iemand het accepteert. Uiteindelijk heeft iedereen een prijs.’
De nasleep van het incident zorgde voor een deuk in de beurswaarde van het bedrijf, meldt de NOS. ‘De aandelen van United Airlines stonden dinsdagavond op 4,4 procent verlies. Dat is omgerekend bijna 900 miljoen euro. Daar komt nog eens bij dat de Amerikaanse vliegtuigmaatschappij bijna 15 procent van zijn omzet verdient aan intercontinentale vluchten, zoals naar China.’
Ophef
Het is de tweede pr-rel voor United Airlines in een relatief korte tijd. Een aantal weken geleden was er ook ophef ontstaan, omdat naar verluidt twee meisjes een vliegtuig niet in mochten omdat ze leggings droegen. De maatschappij liet in een reactie weten dat het om een misverstand ging. Het zou niet gaan om reguliere passagiers, maar om bekenden van een United-employé. Omdat zij op dat moment United vertegenwoordigen, werden ze gevraagd om de kledingvoorschriften in acht te nemen.