
Naar aanleiding van het aangepaste reisadvies voor Kroatië van code geel naar code oranje, stelt TravMagazine aan het RIVM de vraag: op welke cijfers is het advies van het RIVM aan het ministerie van Buitenlandse Zaken gebaseerd? Welke factoren bepalen het risico op een bestemming?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over een toename van de besmettingsgraad van het coronavirus in Kroatië. TravMagazine bekeek zelf de coronameldingen, en zag de stijging echter niet terug (zie link, selecteren op week).
Marlies Hilhorst-Verheij, sr. communicatieadviseur van het RIVM legt uit hoe het precies werkt: ‘Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BUZA) is verantwoordelijk voor het bepalen van de reisadviezen. Het ministerie wordt hierin geadviseerd door het ministerie van VWS en het RIVM. Bij landen met het nieuwe coronavirus wordt dit advies voor een gedeelte bepaald door het aantal nieuwe besmette personen in de afgelopen twee weken en het aantal uitgevoerde testen per dag.’
Cijfers van EDCD
‘Daarbij kijken wij onder meer naar de cijfers van het ECDC: het European Centre for Disease Prevention and Control. Die cijfers zijn gewoon openbaar en te vinden op deze website.’ (Als je kiest voor het tabje Country Comparison en voor Eu/EEA & UK krijg je een grafiek met het aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Je kunt dan rechts op Kroatië klikken. Dan zie je de lijn voor Kroatië)
Advies
‘Als het aantal nieuwe besmette personen in een land hoog of onbekend is, omdat er te weinig getest is, dan wordt ook gekeken naar andere factoren die het risico bepalen. Bijvoorbeeld: uitbraken, een toenemend of afnemend aantal besmettingen etc. Niet alle beschikbare informatie is betrouwbaar of bruikbaar voor een goede inschatting van de situatie in een land. Ook dat weegt mee in het advies. Maar het uiteindelijke reisadvies is een verantwoordelijkheid van BUZA.’
Heel vaag deze uitleg. Volgens mij moeten we geen enkel vertouwen meer hebben in het RIVM. Het lijkt er meer en meer op dat ze met de natte vinger werken.
Ik ben zeer verbaasd! En we laten “en masse” iedereen naar Catalonië op vakantie gaan en de meer zuidelijke kusten van Spanje, alsmede de Balearen. Zou het niet zinvol zijn voor die gebieden een code oranje af te geven?
Of komt het commercieel belang dan teveel in het geding!
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er met twee maten wordt gemeten…..
Te gek voor woorden code oranje voor Kroatië.
Maar het is heel simpel:
Nederlands moeten het vakantiegeld besteden in Spanje, Italië en Portugal.
Tenslotte heeft onze premier ook vandaag de Nederlandse pinpas getrokken voor een miljarden subsidie pakket.
Dus we betalen 2 keer.
Ze lachen zich kapot daar.
Waar gaan we naar toe in dit land.
Te gek voor woorden. Alle landen geven nog code geel en alleen Nl geeft code oranje.
Lang leven de EU!