
De zomer van 2019 is redelijk rustig verlopen voor de luchtvaartmaatschappijen en haar passagiers. In vergelijking met vorige zomer daalde het aantal passagiers die te maken kregen met een lang vertraagde (meer dan drie uur) of geannuleerde vlucht met 9 procent. Het aantal passagiers dat recht heeft op een vergoeding liet een nog sterkere daling zien van 19 procent. Dit blijkt uit onderzoek van EUclaim.
Afgelopen zomer laat een sterke daling zien in het aantal lang vertraagde vluchten van en naar Nederland. In 2018 waren er in de maanden juni, juli en augustus 902 lang vertraagde vluchten. Dit jaar zijn dit er slechts 713. De sterke daling komt met name door de goede prestaties van luchtvaartmaatschappijen en de goede weersomstandigheden in Europa. De enige luchtvaartmaatschappij die het volgens onderzoek van EUclaim deze zomer slechter heeft gedaan dan vorig jaar is TUI Nederland. In de zomermaanden laten zij een verdubbeling zien in het aantal vertraagde vluchten. In 2018 waren dit er namelijk 55 en deze zomer komt de teller voor TUI uit op 111 lange vertragingen. Naast het totaalaantal vertraagde en geannuleerde vluchten daalde ook het aantal passagiers dat recht heeft op een vergoeding op basis van Verordening 261/2004.
Brandstofstoring zorgt voor extreem aantal annuleringen
Op 24 juli kampte Amsterdam Schiphol Airport met een brandstofstoring. Alleen deze dag zorgde al voor ruim 400 geannuleerde vluchten van en naar de luchthaven. De storing draagt extreem bij aan het totaalaantal annuleringen deze zomer. Zonder deze storing was het aantal geannuleerde vluchten vergelijkbaar met het aantal annuleringen in de zomer van 2017. De zomer van 2018 viel op vanwege het grote aantal geannuleerde vluchten, die met name werden veroorzaakt door de vele stakingen van de luchtverkeersleiding in Marseille. Hierdoor werd niet alleen het vliegverkeer van- en naar Frankrijk geraakt, maar ook de vluchten die over Frankrijk heen moesten vliegen.