
Ondernemers in de reisbranche ontvingen in juli gemiddeld 21% minder inkomsten dan in dezelfde maand een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van Knab onder 600 ondernemers in de reisbranche die bankieren bij de online bank. Ook de kunstsector, restaurants en cafés zijn de coronacrisis nog lang niet te boven.
Ondanks de versoepelingen, blijft de impact van de coronamaatregelen op kleine ondernemingen groot. Knab keek naar de inkomende transacties van bv’s en eenmanszaken tijdens de lockdown (12 maart tot 11 mei) en in de maanden juni en juli. Die data werd vergeleken met data uit dezelfde periodes in 2019.
Tijdens de lockdown (12 maart tot 11 mei) zagen ondernemers in de reisbranche hun inkomsten gemiddeld met 52% dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Knab telt een kleine 600 ondernemers in deze branche. De sector – waar reisorganisaties en reisbemiddelingsbureaus onder vallen – hoopte op snel herstel na de lockdown, maar helaas. In juni daalden de gemiddelde inkomsten ten opzichte van juni 2019 zelfs met 54%. In juli besloten steeds meer Nederlanders toch de koffers te pakken. De inkomstendaling bedroeg in deze maand 21%.
Hotels en campings profiteren volgens Knab van binnenlandse reizen. Vanaf 15 juni mochten in Nederland ook alle campings weer volledig open – inclusief sanitair. Hotels, campings en vakantiehuisjes lijken sinds juni te profiteren van alle reisbeperkingen. Nederlanders kiezen deze zomer vaker voor een vakantie binnen de eigen landsgrenzen en dat is te zien aan de cijfers. Tijdens de lockdown daalde het gemiddelde aan inkomende transacties in deze sector met 36%, maar vanaf juni zien we positieve cijfers. In juli haalden ondernemers gemiddeld 11% meer geld binnen dan een jaar daarvoor. Knab heeft zo’n 450 ondernemers als klant in deze branche.