
Na een recordzomer in 2022 is ook winterseizoen ’22-’23 positief verlopen voor Zwitserland. Donderdagavond hield Zwitserland Toerisme zijn zomerlancering, waarbij vertegenwoordigers van de verschillende regio’s aanwezig waren en noviteiten voor de komende zomer prijsgegeven werden.
Of het door vernieuwde aandacht voor reizen dichtbij huis of de chaos op Nederlandse luchthavens kwam durft Armando Troncana (directeur Benelux) niet met zekerheid te zeggen, maar 2022 gaat de geschiedenis in als een succesvol boekjaar voor Zwitserland. Afgelopen winterseizoen verliep, met net 11% minder omzet dan in 2019, ook naar alle tevredenheid. Ook de Nederlander wist het bergland goed te vinden. Met zo’n 700.00 Nederlandse vakantiegangers (en 600.000 Belgen) is de Benelux markt als 5e markt (na Duitsland, China, VS en Frankrijk) zeker belangrijk. Of de opgelopen levenskosten effect gaan hebben op de komende zomer? Armando: ‘De inflatie in Zwitserland is relatief laag en ook vluchten niet er naartoe zijn niet erg in prijs gestegen.’
Fietsen
Tijdens het event, dat plaatsvond in het Centraal Ketelhuis in Amersfoort werden voorafgaand aan een Zwitsers diner verschillende ‘etappes’ gehouden, waarbij gasten al trappend op hometrainers presentaties volgden van de verschillende regio-vertegenwoordigers. Dit niet zomaar: het komende boekingsseizoen staat wat het verkeersbureau betreft helemaal in het teken van fietsen. Leonie Masselink (manager Media en Communicatie) tijdens de introductie: “Wat past nou beter bij Nederlanders dan fietsen? In Zwitserland biedt fietsen nog een extra dimensie door zijn prachtige landschappen en natuur.’ Het land biedt niet alleen 11.000 km aan fietsroutes en 9500 km voor mountainbikers, er zijn ook 105 speciale ‘bike-hotels’.
Swissstainable
Tevens kwam de nadruk op treinreizen terug. Troncana: We hebben onze campagnes in verschillende Europese landen sterk gefocust op onze treinen en dat heeft erg goed uitgepakt. Op dit moment horen we van aanbieders dat de treinen regelmatig helemaal vol zitten en het lastig is een plekje te bemachtigen.’ Duurzaamheid is het belangrijkste sellingpoint van Zwitserland en vorig jaar lanceerde het land dan ook het eigen duurzaamheidslabel Swissstainable, dat reizigers niet alleen wijst op de openbaar vervoersmogelijkheden maar ook duurzame accommodaties.
Stedentrip
Zwitserland is bij uitstek een outdoor- en natuurbestemming, maar als tip geeft Troncana mee ook eens naar de Zwitserse steden te kijken. ‘Veel mensen hebben weinig idee van de Zwitserse steden. Enkele dagen in bijvoorbeeld Basel, Zurich of Geneve zijn heel mooi te combineren met een langere actieve vakantie.’ Naast de introductie van wandelroute ViaBerna, viering van het 50-jarig bestaan van de Bernina Express en 100-jarig bestaan van de Centovallibaan, zijn er komende zomer allerlei creatieve initiatieven waaronder berglucht-sommeliers, fondue-rugzakken biosfeer-trails en een coworkingspace in de bergen.