
De International Air Transport Association (IATA) is geschokt door de aankondiging van de Nederlandse regering om het aantal jaarlijkse vluchten op Schiphol Airport te verlagen tot 440.000 – een verlaging van 20% van de potentiële limiet van Schiphol.
‘Dit plotselinge besluit is een schokkende klap voor de luchtvaart, banen en economie van Nederland. Het komt bovenop een verdrievoudiging van de passagiersbelasting en een stijging van 37% van de luchthavengelden. We zien een beperking van de luchtconnectiviteit die gedurende 100 jaar gestaag is opgebouwd en die grote delen van de Nederlandse economie en de ambities van miljoenen Nederlandse reizigers ondersteunde’, aldus Willie Walsh, directeur-generaal van IATA.
‘De aangevoerde rechtvaardiging voor de bezuiniging wordt niet door feiten ondersteund. De regering beweert dat de bezuinigingen het geluid zullen verminderen en een aanzienlijke vermindering van de NOx-uitstoot (stikstofoxiden) zullen opleveren. Maar de NOx-bijdrage van de luchtvaart bedraagt ongeveer 1% van de totale NOx-depositie in Nederland en de herverdeelde geluidspaden die ook onderdeel uitmaken van dit initiatief zullen het aantal mensen dat wordt blootgesteld aan vliegtuiglawaai zelfs doen toenemen.
Voorafgaand aan de pandemie ondersteunde de luchtvaart meer dan 300.000 banen en 22 miljard euro aan bbp voor de economie van Nederland[1]. De sleutel tot deze economische bijdrage was de connectiviteit die wordt aangedreven door de rol van Schiphol als mondiale hubluchthaven. In 2019 was Amsterdam de op twee na beste internationaal verbonden stad van Europa, na alleen Londen en Parijs[2].
‘Toen regeringen de luchtvaart tijdens de pandemie stillegden, zagen we allemaal de verschrikkelijke impact die het had op de mensen in Nederland en de economie. Inkrimping van Schiphol zal banen die nu pas herstellen definitief vernietigen. Bovendien zullen bedrijven in Nederland, zonder de mogelijkheid om op Schiphol te groeien, hun toekomst moeten evalueren in een economie die van global gateway naar regionaal centrum zal evolueren’, aldus Walsh.
‘Schiphol herstelt snel sinds het einde van de pandemische beperkingen. De luchthaven heeft dit jaar al meer dan 280.000 bewegingen gemaakt, waarmee het op schema ligt om de bestaande limiet van 500.000 bewegingen te bereiken. De vorige Nederlandse regering, die het economische belang van de hubverbindingen van Schiphol erkent, heeft een traject uitgestippeld om Schiphol te laten groeien naar 540.000 bewegingen. De plotselinge aankondiging van een verlaging tot 440.000 bewegingen betekent dus een vermindering van 20% op de potentiële connectiviteit van de luchthaven.’
‘Op het gebied van duurzame luchtvaart heeft de industrie zich ertoe verbonden om tegen 2050 een CO2-neutraliteit te bereiken. Om dit moeilijke doel te bereiken, zijn enorme investeringen nodig in duurzame vliegtuigbrandstoffen (SAF) en schonere, stillere vliegtuigen. Zo moedigt KLM’s commitment aan SAF leveranciers direct aan om de productie te verhogen. Maar deze investeringen kunnen alleen worden gemaximaliseerd als luchtvaartmaatschappijen opereren in een stabiele, regelgevende zakelijke omgeving. Veranderingen van de ene op de andere dag in de spelregels door overheden zijn contraproductief voor investeringen in een duurzamere industrie, en creëren ook geen milieuwinst wanneer passagiers die graag willen vliegen naar alternatieve luchthavens zullen reizen om dit te doen.
‘Na twee jaar beperkingen komt de wereld weer in beweging. Schiphol heeft moeite om aan de vraag te voldoen, wat aantoont hoe belangrijk de luchthaven is, niet alleen voor Nederlandse reizigers, maar als strategisch knooppunt voor Nederland. Dit waanzinnige besluit om de luchthaven op de knieën te krijgen zal geen van de gestelde milieudoelen bereiken, maar zal wel onherstelbare schade toebrengen aan banen en welvaart. De overheid moet het roer omgooien en een zinvol pad uitstippelen voor de duurzame groei van de luchtvaart in Nederland, gericht op het leveren van duurzame vliegtuigbrandstoffen en het helpen van de industrie om te voldoen aan haar toezegging om in 2050 CO2-neutraal te zijn”, aldus Walsh.
Foto: op de IATA AGM, Walsh rechts met links CNN’s Richard Quest.