
Transavia is van plan vanaf maandag 30 maart 2020 het beleid voor handbagage aan te passen. ‘Uit onderzoek onder onze passagiers blijkt dat de wens er is om, tegen betaling, gegarandeerd handbagage mee te kunnen nemen aan boord’, aldus de airline in een statement. ‘Daarnaast mag de passagier ook een accessoire meenemen naast de rugzak of rolkoffer. Passagiers die gegarandeerde handbagage aankopen, krijgen aan de gate de mogelijkheid om als eerste aan boord te gaan zodat hun handbagage ook past in het bagagevak boven hun stoel. Handbagage kan ook nog steeds gratis mee, maar dan hebben passagiers niet de garantie dat er plek is aan boord. In de bagagevakken is slechts plaats voor zo’n 70 rolkoffers. Zo kan het voorkomen dat de handbagage alsnog (gratis) in het ruim wordt vervoerd.’
Garandeerde handbagage in combinatie met priority boarding
Deze betaaloptie is gekozen na onderzoek onder passagiers van Transavia in Nederland en Frankrijk. Hieruit blijkt volgens Transavia dat passagiers graag zekerheid willen over hun handbagage en ook een bedrag willen betalen voor het gegarandeerd meenemen van de rolkoffer of rugzak aan boord. Voor Transavia was dat aanleiding om het beleid voor handbagage aan te passen en in de bagagevakken ruimte te reserveren voor deze ‘betaalde’ handbagage. De prijs per enkele reis varieert tussen 5 en 15 euro.
Passagiers die handbagage aankopen worden aan de Gate de mogelijkheid geboden als eerste in te stappen aan boord. Passagiers worden niet verplicht hier gebruik van te maken. Ook passagiers die zich laat melden bij de gate met gegarandeerde handbagage kunnen deze meenemen aan boord maar zij krijgen geen garantie dat de handbagage past in het bagagevak boven hun stoel.
Luisteren naar onze klanten
Het gebeurt regelmatig dat niet alle handbagage in de cabine past. Ook ziet Transavia dat passagiers toch vaak meer handbagage meenemen dan is toegestaan. ‘Dit leidt soms tot vertragingen bij vertrek en zorgt ook voor irritatie omdat het voor een aantal mensen belangrijk is de handbagage bij zich te houden’, zegt Marije Teerling, verantwoordelijk voor de klantrelaties met passagiers bij Transavia. ‘Op deze manier kan iedereen nog steeds gratis de handbagage meenemen, maar voorkomen we vertragingen en onduidelijkheden bij het aan boord gaan.’ Daarnaast besteden we meer aandacht aan de regels voor handbagage bij het boeken van een reis. “We leggen in het boekingsproces duidelijk uit wat de regels zijn en zullen hier ook strikt op handhaven. Juist om ervoor te zorgen dat het reizen voor iedereen nog plezieriger verloopt.’
Het gratis meenemen van de handbagage blijft dus voor iedereen mogelijk. Wel bestaat altijd het risico dat het niet past en de bagage bij de gate alsnog (kosteloos) in het ruim mee gaat.
Extra stuk handbagage
Een andere verandering in het bagagebeleid is dat vanaf april alle passagiers een accessoire mee mogen nemen. Dit betekent dat alle passagiers één stuk handbagage zoals een rolkoffer (55x35x25 centimeter) én een accessoire zoals een kleine handtas of laptoptas (van 40x30x20 centimeter) meenemen aan boord. Samen mag de handbagage 10 kilo wegen. Het accessoire is daarmee altijd gegarandeerd mee aan boord. Het handbagage item kan mee aan boord indien de gegarandeerde optie is gekocht óf als er genoeg ruimte is. ‘Met de toevoeging van een accessoire wordt het hopelijk makkelijker als je rolkoffer of rugzak mee moet in het ruim. Daarmee houden onze passagiers namelijk hun waardevolle spullen bij zich aan boord in hun accessoire.’
Begin maart komt Transavia met meer informatie.
De aap is uit de mouw. Het gaat dus om geld. Niet om efficiency, want dan zou Transavia:
a) handbagage controleren op gewicht en afmetingen (als je ziet wat er al en toe mee mag de cabine in….)
b) beginnen met borden 35 minuten voor vertrek
c) beginnen met boarden bij de ACHTERSTE rijen!! Dan staat er niemand in de weg, niemand die geirriteerd
raakt omdat men ‘er langs moet’.
Van die laatste 2 kan overigens Moeder KLM ook nog wel het één en ander leren.
En, Transavia, als je dit ‘luisteren naar je klanten’ noemt, dan zou ik nog maar eens heel snel die stapel enquetes gaan teruglezen waar precies in staat dat men zich ergert aan wat jullie als handbagage laten meegaan.
De “accessoire” die nu mee mag: alle handbagage gaat nu dus in laptoptassen. Let op retailers: die laptoptassen gaan nu extra hard!!
Vraag aan Transavia: als een passagier medicijnen of medische hulpmiddelen meeneemt die niet in het ruim MOGEN, moet men er dan ook voor betalen?
Wat komt hier na? Muntjes voor de WC?
Laat Transavia eerst maar eens beter toezien op de omvang van de meegenomen handbagage…en wat gebeurt er met de handbagage van passagiers die op stoelen bij de nooduitgang zitten….moet verplicht bij start en landing bovenin….
Dit is toch klantje pesten tot en met! Ik kan me niet voorstellen dat klanten deze bedacht hebben. Ze hebben bedacht dat ze graag hun handbagage bij zich willen hebben. Maar er voor betalen?
Eerst verplichten de airlines je om te betalen voor een stuk ruimbagage, want er moet geld verdiend worden. Ik begrijp dat nog wel. De slimme consument propt zijn spullen nu dus in een rugtas of rolkoffer die hij als handbagage meeneemt. Dat hadden de airlines kunnen zien aankomen. Maar nu moet je voor ‘gegarandeerde handbagage’ ook weer betalen?
Los dit slim op: Wie een rolkoffer of rugzak met dimensies tussen een bepaalde lagere afmeting dan de huidige en de huidige toegestane afmetingen bij zich heeft, betaalt 5 of 10 euro extra óf het ding gaat onherroepelijk als bagage in het ruim. Alles groter dan de huidige toegestane afmetingen is ruimbagage en kost dus meer. Sommige rolkoffers of rugzakken zijn namelijk geen ‘hand’-bagage meer en nemen te veel ruimte in, bovenop dikke jassen, posters, souvenirs en shoppingtassen die weekendreizigers ook nog eens met zich meezeulen. Zo verdien je als airline geld en erger je mensen niet die gewone handbagage bij zich hebben .
Heel bijzonder. Als Transavia gewoon handhaafd en reizigers niet meer mee kunnen nemen dan 1 stuks aan handbagage dan is er , mijn inziens geen probleem. Nu gaan ze reizigers weer extra laten betalen en als klap op de vuurpijl verhogen ze het aantal stuks handbagage wat iemand kan meenemen.
Ofwel ze hebben weer iets bedacht wat extra geld in het laatje brengt. Ze zouden ook, net als Easy Jet en Vueling , hun cabine personeel iets harder kunnne laten werken en twwe keer langs kunnen komen met aanod van drankje en hapje.
Is puur verkapte handel, dat willen de klanten helemaal niet.
Die dat wel willen vliegen al met Ryanair.
Dat gaat inderdaad klanten kosten
Grappig Henk,
Jij hebt het over Ryanair, ik over Easy Jet en Vueling.
Servis aan boord veel beter dan Transavia.
Precies Karin,
Van met name Vueling kan Transavia echt nog wel wat leren hoor, met name ook het boarden gaat daar veel gestructueerder, zonder ellebogen en overspannen reizigers die vechten om een plekje voor hun koffer.