
De ANVR gaat het duurzaamheidsbeleid in een nieuwe vorm gieten. Dat gebeurt onder de naam Better Holidays. De nieuwe aanpak wordt gelanceerd op de Vakantiebeurs in januari.
‘De consument moet erop kunnen vertrouwen dat zijn vakantie achter de schermen goed is geregeld’, zegt Gerben Hardeman, projectmanager Duurzaam Toerisme van de ANVR.
In de nieuwe aanpak is de uitgebreide training teruggebracht naar een Engelstalige training, waarmee ook de Britse zusterorganisatie ABTA werkt.
‘De nieuwe training is meer gericht op actie in plaats van veel theoretische kennis’, zegt Hardeman. ‘Hij bestaat uit praktische trainingen en tools om reisorganisaties te ondersteunen bij verduurzaming van hun business.’
Touroperators
Ook in Better Holidays is een grote rol weggelegd voor reisbedrijven. De lancering op de Vakantiebeurs richt zich in eerste instantie op de touroperators. Hardeman onderscheidt vijf stappen: kennis vergaren en bewust worden, een actieplan opstellen, suppliers erbij betrekken (hotels, excursies), communicatie en tenslotte het meten van het succes.
‘Better Holidays richt zich op een betere ervaring voor de klant en dat is ook beter voor de business. We willen bedrijven het inzicht bieden dat deze aanpak onderdeel van je bedrijf moet zijn en dat het ook goed is voor je reputatie’, zegt Hardeman, die erkent dat de term duurzaamheid bij veel klanten een stoffig imago heeft. ‘Dat een hotel is voorzien van een biologisch toilet interesseert de meeste mensen niet.’
Basis
De nieuwe aanpak mag dan vernieuwend zijn, vrijblijvend is hij allerminst. Na de lancering op de Vakantiebeurs wordt van iedere touroperator verwacht dat minstens één medewerker zich met Better Holidays bezighoudt.
De nieuwe aanpak gaat via een praktijkgerichte basiscursus. ‘Het gaat om de juiste balans tussen enerzijds verplichtend en anderzijds motiverend’, aldus Hardeman.
‘We richten ons in eerste instantie op minstens de duurzaamheidscoördinator van de touroperator. Deze is onze contactpersoon, maar wel met de intentie om met Better Holidays binnen de reisorganisatie te verbreden en te verdiepen. Op die manier streven we naar betrokkenheid van meerdere collega’s bij de te ontwikkelen acties.’
Hardeman: ‘Op termijn is het ook eigenbelang, want de branche heeft er belang bij dat mooie bestemmingen ook in de toekomst blijven bestaan. Honderd procent duurzaamheid bestaat niet, maar je kunt er wel veel aan doen.’