'Toestel Ukraine Airlines per ongeluk neergeschoten door Iraanse raket' - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

‘Toestel Ukraine Airlines per ongeluk neergeschoten door Iraanse raket’

Door: | 9 januari, 2020

De VS gelooft steeds meer dat Iran, waarschijnlijk per ongeluk, het toestel van Ukraine International Airlines heeft neergeschoten, volgens meerdere hoge Amerikaanse functionarissen vanuit het Pentagon en een Iraakse functionaris. Dit berichten onder meer Newsweek en CNN. ‘De theorie is gebaseerd op analyse van gegevens van satellieten, radar en elektronische gegevens die routinematig worden verzameld door Amerikaanse militairen en inlichtingendiensten.’ Ook President Trump heeft inmiddels zijn twijfels uitgesproken over de toedracht. Hij zei dat hij vermoedde dat de recente vliegtuigcrash in Iran niet te wijten was aan mechanische problemen, wat aangeeft dat ‘iemand ‘een fout had kunnen maken aan de andere kant’. Specifieker werd hij niet., anders dan ‘Wel, ik heb mijn vermoedens.’

CBS News haalt de Amerikaanse inlichtingendienst aan die zei dat een satelliet infrarood signalen van twee raketlanceringen detecteerde, gevolgd door een explosie. Newsweek haalt het Pentagon aan en een hoge Amerikaanse inlichtingenfunctionaris, evenals een Iraakse inlichtingenfunctionaris die zeiden dat ze geloofden dat het Oekraïense vliegtuig werd geraakt door een door Rusland gemaakte Tor-raket.

Uiteraard zijn recente spanningen tussen VS en Iran hoog opgelopen. Definitief uitsluitsel zal er niet snel zijn. Het hoofd van de burgerluchtvaartorganisatie van Iran, Ali Abedzadeh, zei dat het de vluchtgegevensrecorders, de zwarte dozen, niet zou overhandigen aan Boeing of de Verenigde Staten nadat ze op woensdag waren gevonden. Dat recht heeft een staat, dus ook Iran, maar het is wel gebruikelijk dat de vliegtuigbouwer wel onderzoek mag doen. Dat is derhalve (nog) niet aan de orde.

Ook in het verenigd Koninkrijk is inmiddels twijfel ontstaan over de toedracht van de crash. waarbij 176 mensen omkwamen.

Bronnen oa. CNN, BBC, Newsweek, CBS

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel