Column Tijn Kramer uit Travmagazine: verliefd op ...
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: verliefd op…

Door: | 11 mei, 2018

We hebben allemaal onze guilty pleasures. Op Facebook zeggen DWDD te kijken terwijl Temptation Island op staat. De ander luncht een glutenvrije vegan muesliwrap terwijl er om vijf over vijf bij de Smullers een Baconatortje wordt weggesnackt, een met spek omrolde kroket. Mijn stiekem pleziertje? Feel good Hollandse Reisfilms!

Kijk, er wordt in Nederland ongeveer 1 echt goede film per decennium gemaakt en de rest volgt op astronomische afstand. Of de film is zo ‘artistiek’ dat het 12 bezoekers trekt, of het komt uit de stal van Kemna waar opmerkelijk genoeg blijkt dat de beste scriptschrijver en acteurs niet per se degenen zijn die de job krijgen, zeg maar. Maar sinds enige jaren hebben we redding. Neem ‘Verliefd op Ibiza’ en het in Suriname spelende ‘Tuintje in Mijn Hart’. Het is de sexy barmeid van de cinematografie. Je wordt er doorgaans niet slimmer van, maar wel gelukkiger. Wie wil er nu een goed gesprek?

Siberijaaaa

Dus je snapt mijn vreugde toen ik hoorde van ‘Verliefd op Cuba’ dat zich ironisch genoeg laat afkorten tot VOC. Omdat ik de inhoud van het script niet ken, ga ik dat trachten te destilleren aan de hand van de andere twee. Om te beginnen: de filmcrew kiest natuurlijk met reden voor gratis werkvakanties in zonnige oorden. Het is nooit ‘Sexten in Siberië’ of ‘Neuken in Nat Newcastle’. Dus uiteraard zien we meteen een TUI fly vliegtuig tropisch landen, met aan boord de lekker gewoon gebleven Willeke van Ammelrooy. Natuurlijk kijken we later dan naar Jan Kooijman, die we kennen als profvoetballer van Real Madrid in ‘Ibiza’ en als vrolijke gay in ’Hartenstraat’. Die rol combineert hij en dus heet hij niet geheel ontoevallig Ronaldo in de film, een Cubaanse honkballer die van het Nederlands carnaval houdt maar geen uitreisvisum krijgt. Als tweede geste naar de ticketsponsor zien we in het volgende shot Arjan Kers die een cameo heeft als Angel Cereza, salsaleraar aan de beroemdste dansschool van Habana Vieja. Daar zien we dan ook Sanne Vogel die naar Cuba is gekomen om tevergeefs nicotinepleisters te verkopen, waar vervolgens half mannelijk Havana overheen gaat, zwanger raakt, en op zoek gaat naar de vader (dit bestaat dus…) Voor couleur locale dan een straatshot van de vrouw die zich al twintig jaar met dezelfde dikke Clintonesque sigaar laat fotograferen zonder er ooit een trekje van te nemen en eigenaar is van half Havana.

Vrijen

Intussen pannen we over naar een in een Che Guevara shirt gehulde Halina Reijn die badpakken wil verkopen, die door haar echtgenoot Roel van Velzen echter kwijt zijn geraakt. Zij flipt, hij gaat na drie flessen rum vreemd met haar broer Thomas Acda maar krijgt spijt. Roel vindt de badpakken en zegt ‘maar laten we weer eens vrijen schat’, een zin die bij haar en de hele zaal peristaltische neigingen opwekt en dus verlaat ze hem meteen voor de van straat geplukte Ali Ben Hassain, een werkeloze Marokkaan wiens medewerking de filmsubsidie van het Nederlands Filmfonds moest veiligstellen, en die de jonge doofstomme revolutionair Ernesto Ole speelt. Eenmaal in de jungle blijkt Ali zijn roots te herinneren maar omdat het Berbergebergte toch wat anders is dan de Cubaanse jungle verdwalen Halina en hij, toevallig toen de film boven budget kwam en beiden toch niet konden acteren.

Hit

Afijn, Roel van Velzen versiert Sanne Vogel en het geheel krijgt zijn vrolijk einde als Ronaldo leert dat Willeke van Ammelrooy zijn biologische moeder blijkt die het ooit deed met een Coco-taxichauffeur. Ronaldo krijgt zijn Nederlandse paspoort en mag naar het carnaval! In het eindshot zien we Jan Smit een wit strand oplopen en samen met de hele cast de hitsingle van de Verliefd op Cuba Soundtrack zingen: ‘Yo amo Volendam!’. The End. Ik kan niet wachten!

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel