TravMagazine

Minister De Jonge (Volksgezondheid): ‘In EU nog noten te kraken over coronacertificaat’

Rotterdam, 22 maart 2018. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport . FOTO MARTIJN BEEKMAN / MINISTERIE VAN VWS

Deel dit artikel

Binnen de Europese Unie moeten nog een paar harde noten worden gekraakt voordat het digitale EU coronacertificaat ook kan worden gebruikt voor vakanties binnen de EU.

Dat stelde demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag in de Tweede Kamer.

Zoals verwacht heeft het Europees Parlement in Straatsburg in ruimte meerderheid ingestemd de invoering van het corona reiscertificaat. De Europese ministers van Volksgezondheid komen volgende week dinsdag in Luxemburg bij elkaar om een klap te geven op de regels rond het invoeren van een EU coronacertificaat.

De EU-landen hebben hun eigen ideeën hoe het coronacertificaat moet functioneren.
De Jonge zegt te streven naar zo veel mogelijk harmonisatie, maar hij sluit niet uit dat Nederland uiteindelijk toch bilateraal met sommige EU-landen afspraken moet maken.

Zo willen sommige landen dat er pas 14 dagen na volledige vaccinatie een digitaal coronacertificaat wordt afgegeven. Dan zou de bescherming tegen het virus pas optimaal zijn.
Dat betekent dat mensen niet meteen na hun tweede vaccinatie op vakantie kunnen. Zij zouden dan alsnog een coronatest moeten doen.

Nederland wil dat vaccinatie vrijwel direct toegang geeft tot de EU-landen, met acceptatie van alle vaccins. Ook moeten alle landen het erover eens zijn of ook één vaccinatie voldoende is.

Nederland wil ook een andere inschatting van risico’s.
Momenteel gaat een land pas naar kleurcode groen als er minder dan 25 besmettingen per 100.000 inwoners gemiddeld in twee weken zijn.
Nederland wil die grens optrekken naar 75 per 100.000 inwoners in twee weken.
Nederland noteert momenteel circa 200 besmettingen per 100.000 inwoners, maar dat aantal neemt dankzij het vaccinatieprogramma gestaag af.
Voor een oranje reisadvies zou de grens ook omhoog moeten.

Ook gaan stemmen op ook om niet het aantal vastgestelde besmettingen als leidraad aan te houden, maar de vaccinatiegraad in een land.

Zoals bekend moeten EU-landen per 1 juli het digitaal coronacertificaat (DCC) accepteren als bewijs dat reizigers zijn gevaccineerd, ze een negatief testresultaat hebben (maximaal 48 of 72 uur oud) of het afgelopen half jaar corona hebben gehad en dus antistoffen hebben. (Foto ministerie VWS).


Deel dit artikel
Exit mobile version