Kerstcolumn - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Kerstcolumn

Door: | 20 december, 2019

Onlangs liep ik in het centrum van Amsterdam naar mijn ouders. Zoals zo vaak luisterde ik muziek. Er kwam een zwerver op mij af voor een muntje. Ik wimpelde hem snel af, een wereldvervreemdende hoofdtelefoon helpt goed bij zo’n asociale manoeuvre. Dat had ik niet moeten doen.

Ik was zo’n drie meter verder en toen besefte ik het. De zwever had een dikke grijze baard en een oude kop. En een best dikke buik. Had ik net…? Ja, ik was er zeker van, ik had net de Kerstman geen muntje gegeven. Karma lag op de loer. En sloeg toe. Alles ging ook fout die week. Mijn onhandige Portugese huishoudster, geen woord Engels, zorgde ervoor dat mijn manuscript in een meertje viel, dus dat leverde een nat pak. En ik kreeg een Joni Mitchell cd als cadeau terwijl toch echt ik op een mooie ketting had gerekend. Eigen schuld, voor santa-shaming, Ik moest mijn leven overdenken en herijken. Wie goed doet…en andersom.

Klagen

Het afgelopen jaar was zonder meer het themajaar van het geklaag. Nee, van het zeiken over alles, door iedereen. Dat komt, heel simpel, omdat dit het jaar is dat het blijkt te werken. En is dus niets meer veilig, ook de reisbranche moet eraan geloven, als eerste vaak en grof ongenuanceerd. We mochten eerder in het jaar al niet meer vliegen want bomen. Schiphol mag niet groeien want vogels, Lelystad kan niet open want kikkers.

Wie durft?

Maar ook buiten de branche! Corporate kerstborrels worden omgetoverd tot winterborrels want nou ja, je zal maar geen kerst vieren om wat voor reden dan ook, en dat ga je dan op instagram of twitter zetten met hashtag discriminatie of zo, en dan gaan heel veel anderen die dat ook vinden liken en delen. En imagoschade kost corporate Nederland geld en dat willen ze niet. Logisch. Dat is ook de reden dat Zwarte Piet hartstikke is overleden in 2019, check alle facebook bedrijfsfoto’s maar, geen retropiet meer te zien. Veel te link.

Hummervreugd

Of terug naar branche…een reis maken zonder CO2-compensatie? Wie durft dat nog te zeggen?Kijk, een verstandig mens prikt er wel doorheen maar ik vermoed dat die niet op twitter zitten. Want u moet het ongeveer zo zien. Ik ga volgend jaar namelijk echt super-fucking-eco. Kijk, ik heb zojuist een Hummer diesel gekocht, doe mee aan de Kerstboomverbrandingen in Scheveningen en ga volgend weekend per DC-10 naar de kerstmarkt in Duitsland. Maar aangezien ik u de mogelijkheid biedt mij CO-2 te compenseren ligt alles gelukkig anders. Dan is het ok! Kan iemand mij nu een goed uitleggen wat er met al die compensatiegelden gebeurt? Gaat dat 1 op 1? Helpt zo’n boom planten een beetje, like, for real?

Klagen x 10

Maar dat zijn dus exact de voorbeelden van geklaag, waar onderzoek en journalistiek gewoon het antwoord is. Of boerenverstand. Tweets, posts, protesten, blokkades. hesjes, lichtgeraaktheid, onzinnige claims, opgefoktheid, agressie en ga zo maar door. Het is het grote feest van de demonstratie-inflatie (want als iets echt belangrijk is, mag het, nee moet het.) Maar zo vaak niet…

Want ik ook, bedacht ik me in de wolk van kerstmankarma-bezinning, klaag te veel. Over hoe razendknap het is dat Schiphol echt op elke vierkante meter een winkeltje weet neer te zetten, of over die rare KLM-joggingbroek waar ik vind dat je nog altijd een klein ienieminie beetje op net aan boord moet. Of de metro van Amsterdam naar Schiphol, over tien jaar, voor drie miljard euro. Dat is Amsterdams voor over vijftien jaar en negen miljard euro.

Moraal

Genoeg bedacht ik me. We wonen nog net niet in het paradijs en als iedereen nu eens gewoon gaat doen, zich niet zo opwindt, en lekker bij zijn geliefden kruipt deze kerst, afijn, dan komt het allemaal goed. Schoon schip in het nieuwe jaar, positief en poeslief voor elkaar. Moraal van dit verhaal: geef geld aan de kerstman als je ‘m ziet. Fijne feestdagen iedereen!

 

 

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel