TravMagazine

‘Informatiejungle zorgt voor terughoudendheid bij boeken’

Deel dit artikel

De ANVR en de aangesloten reisorganisaties worden platgebeld door consumenten met vragen over de corona-reisregels in de zomervakantie.

‘Het is een echte informatiejungle’, stelde ANVR-voorman Frank Oostdam woensdagavond in het tv-programma Op1.

Op de website van Corendon is de pagina met informatie over corona zelfs de best bezochte pagina. ‘Terwijl we natuurlijk liever hebben dat mensen een vakantie boeken’, zei Corendon-topman Steven van der Heijden, die ook aan tafel zat.

Op de dag dat veel Europese bestemmingen weer op geel gingen, besteedde het programma aandacht aan de vraag of we weer zorgeloos op reis kunnen.

Onzekerheid
De onzekerheid over de invoering van het elektronische Europese corona-certificaat per 1 juli en de onduidelijkheid rond regels die gelden voor reizen binnen Europa, zorgen voor onzekerheid bij de consument die daardoor wacht met boeken.

‘Behalve om vragen rond het corona-certificaat binnen Europa gaat het ook om vragen wanneer we weer buiten Europa kunnen reizen. En dat weten we nog niet’, stelde Oostdam.

De onduidelijkheid ontstaat doordat veel Europese landen hun eigen regels hanteren, terwijl sommige landen nog steeds op oranje staan. Jeanine Janssen, MAX Ombudsman, noemde het voorbeeld van een gezin dat in de zomer een huis in Noord-Spanje heeft geboekt, daar met de auto naartoe wil, terwijl het reisadvies voor Frankrijk nog op oranje staat en onduidelijk is welke regels onderweg gelden.
Haar tip: houd de app Wijs op reis van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten, ook als je al op de bestemming zelf bent.

Oostdam: ‘Vroeger, ofwel 16 maanden geleden, keken we bij reisadviezen alleen naar de kleuren, oranje, geel of groen. Nu zijn er veel achterliggende regels, zoals de vraag of volledige vaccinatie voldoende is en over PCR-tests.’

Certificaat
Oostdam stelde niet blij te zijn dat sommige Europese landen naast het EU corona-certificaat nog eigen aanvullende regels willen instellen. ‘Je ziet gelukkig wel dat sommige landen de regels versoepelen door genoegen te nemen met een eenvoudiger sneltest of het gele boekje accepteren.’

Volgens Van der Heijden is het goed dat wordt gestreefd naar een fijnmazig reisadvies, in plaats van een reisadvies per land, zoals vorig jaar nog het geval was. Tegelijk noemde hij het teleurstellend dat in Griekenland een hele eilandengroep weer op oranje wordt gezet, inclusief Kos waar nul besmettignen waren, omdat op één eiland (Kalymnos) tijdelijk meer besmettingen worden geteld.

Van der Heijden benutte de kans door te adviseren bij een reisorganisatie te boeken. ‘Wanneer een bestemming dan tussentijds op oranje gaat, dan stoppen wij met mensen daar naartoe brengen, terwijl passagiers ter plekke de keus krijgen of ze willen blijven.’

En dan is er nog het verschil in reisadviezen per land, die vaak ook nog ieder hun eigen kleurcode hanteren. Van der Heijden: ‘De Duitsers zijn inmiddels bijna overal weer welkom.’

Kortom, er is een Europees reisbeleid nodig. Het digitale EU Covid-certificaat is daarbij een eerste stap, al is de vraag of alle EU-landen de deadline van 1 juli halen.

Frank Oostdam eindige positief met de opmerking dat de Nederlander staat te trappelen om op reis te kunnen. ‘Laten we hopen dat heel Nederland oranje kleurt vanwege het voetbal en dat Europa weer op geel gaat.’ (Foto Op1).

Bekijk hier een fragment.


Deel dit artikel
Exit mobile version