'EU komt deze week met uniforme kleurcodes' - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

‘EU komt deze week met uniforme kleurcodes’

Door: | 11 oktober, 2020

Er is een grote verandering in de maak, zo meldt onder meer de New York Times, als het gaat om Europese kleurcodes aangaande reisadviezen, en andere door de reisbranche zeer gewenste maatregelen. Hiertoe is in Brussel overleg geweest, de uitkomsten worden deze week verwacht. Kleurcodes worden tussen EU-lidstaten naar verwachting geharmoniseerd, maatregelen worden uniform(er) en kleurwijzigingen dienen eerder te worden aangekondigd. Wel behouden landen zelf het recht hun corona-aanpak bij een bepaalde kleurcode (quarantaines/testen) zelf te bepalen.

De 27 leden van de EU zochten afgelopen week naar verluidt met succes naar harmonisatie van de kleurcodes en houden daarbij het ‘stoplichtmodel’ aan met slechts drie kleuren.

De EU-landen van het blok zullen grotendeels wel autonoom blijven in hun aanpak, die naar verwachting volgende week zullen worden goedgekeurd. De harmonisatie betekent niet ineens dat er een vrij verkeer komt, aangezien landen wel controle houden over hun eigen corona-aanpak. Wel is het een stap vooruit. De richtlijnen zijn bedoeld om reisbeperkingen, zoals quarantaine- en testregels, soepeler en voorspelbaarder te maken binnen de EU. Het is een eerste stap naar vrij(er) verkeer van mensen binnen de EU en voorkomt soms bijzondere verschillen tussen buurlanden.

Het gaat derhalve om de goedkeuring van een enkele kaart met kleuren: groen bij laag risico, oranje een gemiddeld risico en rood een groot risico. Andere maatregelen zijn onder meer het de manier waarop quarantaines en tests worden uitgevoerd gelijk te trekken. Ook dienen de regels nu ervoor te zorgen dat reizigers ruimschoots op tijd worden gewaarschuwd wanneer nationale reisadviezen op het punt staan ​​te veranderen, om ervoor te zorgen dat reizigers niet stranden.

Hoe en wanneer aanpassingen, ook binnen Nederlandse regelgeving, worden aangepast is nog niet duidelijk.

Deel dit artikel