De muur - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

De muur

Door: | 21 november, 2014

Het kan u nauwelijks zijn ontgaan: vorige week was het precies 25 jaar geleden dat ‘De Muur’ viel. Ik weet het nog goed: ademloos keek ik naar de beelden die het einde van de Koude Oorlog markeerden. De Trabi’s die vanuit het grauwe Oostblok walmend het decadente West-Berlijn intuften maakten veel indruk, en een paar maanden later stond ik als Pink Floyd-fanaat met kippenvel vooraan toen ex-Floyd-voorman Roger Waters op de plek waar die Mauer had gestaan de rockopera The Wall ten gehore bracht.

De tegenstelling tussen Oost en West, die toen nog duidelijk waarneembaar was, is intussen geheel vervaagd. Ook voor de jonge Berliners die vorige week in de tv-reportages rond de herdenking aan het woord kwamen, bleek de Muur iets vaags uit een al net zo vaag verleden te zijn. Toen ik daar tijdens de lunch mijn verbazing over uitsprak, was het alsof ik tegen een muur praatte: mijn collega kende de Muur alleen uit de geschiedenisboekjes en van Pink Floyd had ze helemaal nog nooit gehoord. Of zoals ze even treffend als confronterend zei: ‘Maar André, wat wil je nou? Ik ben in 1990 geboren!’

Het is leuk hoor, werken bij een jong en dynamisch bedrijf als Daisycon, maar ik heb me echt nog nooit zo oud gevoeld. De nieuwe CD van Pink Floyd, die toevallig ook vorige week verscheen, wist dat leed nog een beetje te verzachten, want voor de kabbelende muziek die het combo vandaag de dag produceert, voel ik me toch echt nog veel te jong!

(Visited 93 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

  1. Brouwer

    Gemeente Amsterdam heeft 3 delen van de Berlijnse Muur gekocht. Ik weet nog niet wat ze ermee gaan doen, maar momenteel staan deze 3 delen aan het Noordzeekanaal in Amsterdam-Noord ter hoogte van de Coentunnel. Ook daar is het een indrukwekkend gezicht.