De achtergronden van Gambia - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

De achtergronden van Gambia

Door: | 17 januari, 2017

De ontstane situatie in Gambia heeft, in een notendop, de volgende achtergrond.

Bij de meest recente verkiezingen, 1 december 2016, heeft oppositiekandidaat Adama Barrow (foto) de verkiezingen gewonnen. Zittend president Yahya Jammeh vertrekt echter niet zonder slag of stoot. De inauguratie van Barrow is gepland voor donderdag. Met het uitroepen van de noodstand door Jammeh vanmiddag wil deze dat voorkomen. Het land lijkt zich op te maken voor veel turbulentie en mogelijk militaire interventie.

De noodtoestand is uitgeroepen voor drie maanden. Jammeh heerst al twintig jaar over Gamba en lijkt de macht niet te willen overdragen. Barrow is op dit moment in Senegal. Er zijn de laatste dagen berichten verschenen over mogelijke troepeninval van buurland Senegal en Nigeria dat oorlogsschepen gestuurd zou hebben.

De positie van Jammeh lijkt onhoudbaar. Naast het westen maakte ook de zogeheten Afrikaanse Unie maakte duidelijk dat zij de dictator na 19 januari niet langer als staatshoofd van Gambia erkent. Verschillende ministers van hem hebben reeds ontslag genomen. Hij kwam in 1994 aan de macht via een staatsgreep.

Het is niet precies duidelijk hoeveel Nederlanders, naast de 1600 aanwezige vakantiegangers bevinden in de voormalige Engelse kolonie. Het zou waarschijnlijk gaan om honderden.

(Visited 446 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel