Column: What you pay is what you get… - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: What you pay is what you get…

Door: | 8 november, 2018

Ooit kocht ik een rolkoffertje op de Albert Cuyp markt. Lekker goedkoop, eigenlijk te, maar een deal is een deal. De volgende dag liep ik welgeteld tien meter de Parijse metro uit op weg naar mijn hotel toen het eerste wieltje afbrak. De rol van de koffer was uitgespeeld.

Ik verbaas me er iedere keer weer over dat in ons calvinistische doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek genoeg-gebruik-je-boerenverstand-land complete meutes denken dat een gratis lunch ook echt gratis is. Ik heb natuurlijk over de vele gedupeerden nu van Travelbird. Of gedupeerden? Laten we het eens over onze koopjesjagers hebben.

Al enige jaren geleden schreef ik over Travelbird. Ik nam toen een proef op de som en kwam iets spotgoedkoops tegen in een 4* boetiekhotel. Nou ja, uiteraard was het geen boetiekhotel, werd er gelogen over een extra hotelster en was de locatie van het hotel ook erg creatief omschreven. Mijn conclusie toen: daar had elk reisbureau wat beters van kunnen maken. Zoals ik toen schreef: ‘Het heeft allemaal een beetje de geur van Eau de Tweedehands Autodealer.’

Boetiekhotel?

Als je de verplichting aangaat, moet je ‘m ook nakomen, maar ergens had ik het wel eens leuk gevonden als we onze 6000 TravelBird-klanten in den vreemde gewoon eens in hun hemd hadden laten staan, in hun TravelShirt zeg maar.  Om ze een paar dagen wanhopend de tijd te geven om te beseffen dat Rome met vliegreis en hotel voor 139 euro niet redelijkerwijs mogelijk is. Of beter: financieel solide, of zonder risico. Met andere woorden, waarschijnlijk zaten ze dan nu op het industrieterrein van Roma Nord in ‘boetiekhotel’ Lambrusco Palace met voor de deur de prostituee pick up point aan de Via Silvio Berlusconi vanwaar je in anderhalf uur met de stadsbus naar het Vaticaan kunt rijden. Dan hadden ze meteen vergiffenis kunnen vragen voor hun naïviteit. Nu kan de goedwillende rest de rotzooi van een stel snelle jongens en hun lemminglegioen opruimen.

Why in Air? 

Zo wil ik ook geen klagende consumenten over Ryanair meer horen als ze ergens in Europa vast zitten. Je weet exact waaraan je begint als je een ticket voor 19 euro boekt. Ik heb er nul moeite mee dat je voor elk wissewasje moet betalen en dat de cabine eruit ziet als een Ikea Kids club zonder ballenbak. Dat is het businessmodel. Maar je moet onder een steen hebben geleefd als je inmiddels niet beseft dat de airline door de mazen van de Europese wet- en regelgeving vliegt, steeds verder weg van het level playing field.

Vrijwillig? 

De druppel was de brief naar de piloten in Eindhoven waarin staat dat ze vrijwillig moeten verhuizen naar het buitenland, of dat anders ontslag volgt. Vrijwillig staat er vier keer onderstreept in. Alsof Harvey Weinstein een actrice een contract laat ondertekenen voor een rolletje mits ze even vrijwillig naakt met hem onder de douche gaat staan. Moet je dit willen ondersteunen? Want deze handelswijze is mede de reden dat het ticket 19 euro en geen 89 euro is.

Met hetzelfde verstand dat ik gebruikte om nooit bij TravelBird te boeken, ga ik voorlopig even niet aan boord bij Ryanair. Althans niet vrijwillig, wat dat tegenwoordig ook betekent. Michael ‘O Leary uit Ierland, je bent een Engelsman.

 

 

(Visited 1.030 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

  1. Kirsten

    Bravo en amen….