Column: vakantiekomkommer - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: vakantiekomkommer

Door: | 27 augustus, 2018

Tijdens de nieuwsluwe zomerperiode die we aanduiden als komkommertijd was de reisbranche als altijd een dankbaar onderwerp om de media draaiende te houden. Dit jaar leek het wel of er extreem werd gefocust op de reiswereld.

Natuurlijk was er veel aandacht voor de stakende piloten van Ryanair, die eindelijk actie konden voeren in de wetenschap dat zij door de wereldwijd toegenomen vraag naar piloten niet langer afhankelijk zijn van de Ierse prijsvechter als werkgever.

Dan is er natuurlijk Groeten van Max, de enige omroep die in de voetsporen van Vakantieman Frits Bom is gestapt en kijkers met vakantieklachten op de buis haalt. Onder het ongeschreven motto ‘geen beter vermaak dan leedvermaak’. Kleine problemen worden opgeblazen en onder een vergrootglas gelegd om nog een beetje tv-waardig te zijn. Consumenten van wie de vakantieklachten normaal gesproken niet verder komen dan een verjaardagspartijtje krijgen nu hun vijf minuten beroemdheid aan tafel bij Sybrand Niessen. Woordvoerders van touroperators hoeven in hun reactie alleen maar begripvol te zijn en een passende tegemoetkoming te beloven en het programma is alweer voorbij. Presentator Niessen is de vriendelijkheid zelve, de waakhond waarvan je weet dat hij toch niet bijt.

En dan was er de hitte, waarbij het onderwerp vakantie een hoofdrol speelde. Volgens het bureau voor binnenlands toerisme bleven Nederlanders dit jaar massaal thuis. Nou was dat niet zo massaal als het NBTC ons wilde doen geloven, feit is dat touroperators in heel Europa de boekingen in die vijf weken behoorlijk zagen inzakken.
Het nieuws dat veel Nederlanders daardoor alsnog in eigen land bleven, paste mooi bij het thema milieu, dat nu meer dan ooit ook de vakantiesector heeft bereikt. Als vakantieganger durf je bijna niet meer in het openbaar te zeggen dat je naar een strand aan de Middellandse Zee bent gevlogen. Op Radio 1 stelde een milieu-enthousiasteling dat we in het vervolg allemaal op de Veluwe op vakantie moeten gaan. Daar zullen ze op de Veluwe erg blij mee zijn.

Dat ook de reisbranche aan duurzaamheid werkt (neem alleen al de stillere en schonere 737 MAX van Boeing) wordt gemakshalve vergeten. Misschien dat de branche zijn eigen duurzaamheids-inspanningen nog meer voor het voetlicht moet brengen. De groeten van (Boeing) MAX, maar dan anders.
In onze zomerrubriek Op vakantie met… verklaarde TUI-baas Arjan Kers vorige week dat we ons te weinig realiseren hoe mooi en verrijkend reizen eigenlijk is. Reizen als middel voor wederzijds begrip en je ontwikkeling tot wereldburger. Ik sluit me daar graag bij aan.

theo.de.reus@travmagazine.nl

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel