Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Schoon ondergoed en een Magnum .44

Door: | 11 mei, 2017

Waar zijn ze in de VS precies mee bezig? Het heeft er alle schijn van dat we van The Donald en een van zijn Netflix-achtige spionnenorganisaties straks geen laptops vanaf Schiphol aan boord mee mogen nemen als we naar de States vliegen. Of dat nu met KLM, Delta, United, American of een andere airline is. Waar gaat dit heen?

Vooropgesteld, safety first. Een incident met een Somalische airline (lees hier) uit februari 2016 heeft de VS de ogen geopend. Een laptop heeft voldoende ruimte voor een groot explosief, zo bleek. Ook als deze door de X-ray is gegaan, zoals de veronderstelde terrorist had gedaan. Het verbod werd snel vastgesteld voor vertrek uit een tiental Arabische landen. Dat leek vooral op het pesten van de grote drie airlines uit de golf waarmee Amerika in een zware concurrentieslag zit – en niet lijken te winnen. Maar nu volgt Europa dus binnenkort, zoals Amerikaanse media vandaag berichten.

Vele vragen…

Het roept bij mij de volgende vragen op: waarom haal ik dan al jaren mijn laptop uit mijn handbagage? Als dat geen zin heeft, kunnen we dat meteen afschaffen dan? Waarom kan het wel in het ruim maar niet aan boord? (schijnbaar heb je dan een timer nodig, maar als je zo evil bent dat je een voor xray onzichtbare bom in een laptop weet te knutselen, moet dat ook geen probleem zijn lijkt me). Afijn, lees nog eens de technische uitleg zoals Time Magazine (hier) dat opsomde.

Molotovje

Maar nu we toch bezig zijn, laten we meteen alle liquids aan boord afschaffen dan. Je mag maximaal 100 ml per flesje tot een totaal van een liter meenemen. Een beetje voetbalhooligan kan daar een prima Molotovje van maken hoor, de drank is sowieso al aan boord, en een aansteker mag je doorgaans ook gewoon meenemen.

Tevens pleit ik dan voor afschaffing van trolley koffertjes waarvan de uitschuifbare trekstaven prima tot Samurai-zwaard zijn te slijpen, alle kleding met wurggevaarlijke lange mouwen, voor dames komt er een afvalbak voor hakschoenen en allicht ook maar geen kranten en magazines aan boord, die zet je ook zo in de fik. Ik vrees ook exploderende baby’s. Misschien kunnen we passagiers gewoon vast gaan ketenen, iedereen kan natuurlijk het hele toestel Chuck Norrisen. Ach, nu we toch bezig zijn, laten we gewoon de Amerikaanse gewoonte overnemen je gun overal mee te nemen, wel zo veilig toch, dus dat kan dan ook aan boord toch? Safety first! Dus concluderend: schoon ondergoed en een dikke Magnum .44. We are now ready for boarding.

Geld

Ik wil potentieel gevaar niet bagatelliseren maar pleit wel voor redelijkheid en statistische waarschijnlijkheid. Een laptopverbod verlamt veel zakelijk verkeer. Een filmpje missen is niet erg maar heel veel reizigers kunnen niet werken zonder hun directe verbinding naar het kantoor dat hun reis betaalt. Straks maar videovergaderen dan, en de airline tickets wegbezuinigen? Dit gaat de airlines heel veel zakelijk geld kosten dat ze niet kunnen missen.

Drone it

En net als u kijk ik veel series. Het is dus wel mogelijk een precisiebom af te laten gaan door een van 10.000 kilometer afstand bestuurde drone, maar de biljoenen verdienende wapen-, eh veiligheidsindustrie, kan niet een draagbaar scannertje bedenken dat desnoods bij het aan boord gaan, nog even een laptop goed van binnen bekijkt?

(Visited 444 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel