Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Reisadvies

Door: | 3 maart, 2017

Advies is, welbeschouwd, ontzettend vervelend. Om te krijgen dan, het geven is veel aangenamer. Dan verbeter je wereld of ben je een trouwe vriend, althans zo denk je. Sta je aan de ontvangende kant dan voelt goedbedoeld advies veelal als een natte kus van je bepukkelde oma. Een schat van een vrouw maar liever niet. Onaangekondigd en niet-gevraagde bemoeienis voelt als een wespensteek op een puistje. De interne reactie is er een van levenslange tienerrebellie: dat be-paal-ik-zelf-wel…

En zo is het. En daarom heb ik zo’n moeite met de ondoorzichtige wereld van het reisadvies. Ook al zeggen ze honderd keer dat ‘het maar advies is’, is dat niet helemaal waar zolang er (juridische) consequenties aan zitten. De man van BuZa, Willen van Ee, kwam het laatst weer uitleggen.  Het komt op het volgende neer: Zij van Buza, werken samen met BuZa’s van andere landen, en komen dan tot een advies of wij als burger ergens op vakantie kunnen middels het welbekende stoplichtmodel. De Buzaatjes beschikken over de dezelfde informatie die worden verzameld door geheime diensten, drones, lunchend ambassadepersoneel of wie al niet meer.

Olympische gedachte

U als reisprofessional met uw netwerk ter plekke, of wij van de pers kunnen die informatie niet inzien, noch controleren. Met andere woorden, als het ene Noord-Afrikaanse land graag wil dat het andere nog even op oranje blijft staan om daarvan te profiteren, kunnen zij natuurlijk oprecht gaan lobbyen of ouderwets geld onder de tafel gaan schuiven om dat te bewerkstelligen. Ook aan de dienstdoende kleurcode-ambtenaar. Een mogelijkheid. Het gaat niet om miljoenen maar al gauw om miljarden. Op de lijst van de CPI (Corruption Perceptions Index, een lijst die sinds 1995 wordt samengesteld) vinden we heel Noord-Afrika pas vanaf de 75e plek. Dat zegt verder weinig over ons vakantieplezier maar ethisch gezien overheerst de Olympische gedachte.

Oncontroleerbaar

Niet dat wij de wijsheid in pacht hebben. We staan weliswaar met onze EU-collegaatjes in de oncorrumpeerbare top maar ik geloof er weinig van, hooguit weten we het beter stil te houden. Leg mij eens uit waarom wij onze Europese Buzaatjes over exact dezelfde – volgens Van Ee – informatie aangaande Tunesië beschikken en Frankrijk de boel op geel zet en Nederland op oranje? De topambtenaar hintte naar de grotere belangen die Frankrijk heeft in haar oud-kolonie en die vond ik nogal gewaagd. Met andere woorden, hoe groter de handelspartner hoe lichter gekeurd het reisadvies? Nogmaals, in ons aller belang der veiligheid: oncontroleerbaar. De overheid waakt over ons, ga maar lekker slapen.

Het geklieder met kleuren is sowieso achterhaald. Het doet denken aan het weerbericht op CNN. Daar staat één zonnetje op heel Europa, één regenbuitje op Zuid-Oost Azië en in heel Brazilië is het exact 37 graden. Op NOS blijkt dat alleen al in Nederland klimatologische verschillen zijn. Op buienrader blijkt zelf dat in Amsterdam de regen niet overal tegelijkertijd is. Maar hoe kan dat dan?

Feiten

Zo ook het reisadvies. Hoe kun je wereldkaart inkleuren als alleen al stedelijk niveau grote verschillen zijn. Hoe vaak heb ik in het buitenland gehoord bepaalde wijken niet in te gaan (tip: wel doen, maar drink eerst stevig moed in en laat uw mooie bling bling en paspoort in het hotel. Ik beloof u een topavond)? West-Europese steden veiliger dan een terrasje in Antalya of zelfs Algiers? We zitten naar Mondriaan te kijken waar we Rembrandt nodig hebben. Het kleuterkleurensysteem werkt niet en er moet wat nieuws komen. Ik, en ik vermoed u ook, denk graag mee. Geef ons de feiten, niet het advies.

(Visited 361 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel